10 dingen over bestanden die iedere computergebruiker moet weten
Wie met de computer werkt, werkt met bestanden. Van programmabestanden die nodig zijn om de pc en apps te laten werken, tot en met de bestanden die we zelf op de computer maken. Maar weet u van bestanden alles wat u ervan zou moeten weten?
Van programmabestanden hoeft u overigens maar één ding echt te weten. En dat is dat u ze het best zoveel mogelijk met rust laat.
Anders is dat met persoonlijke bestanden. Want hoe meer u hiervan weet, hoe kleiner de kans dat u ze onverhoopt onbruikbaar maakt, kwijtraakt of er andere onbedoelde dingen mee doet.
In dit artikel bekijken we dan ook 10 dingen die u absoluut over persoonlijke bestanden zou moeten weten.
1.Hoe verplaats ik bestanden
Het is via Verkenner in Windows ook mogelijk om bestanden te verplaatsen. Verplaatsen houdt in dat de bestanden die u wilt verplaatsen van de huidige locatie verwijderd worden en geplaatst worden op de nieuwe locatie.
Het verplaatsen van bestanden gaat op bijna dezelfde wijze als het kopiëren van bestanden. Alleen gebruikt u voor het verplaatsen van bestanden de knop Knippen in het lint van Verkenner in plaats van de knop Kopiëren.
En wanneer u bestanden wilt verplaatsen met behulp van toetscombinaties, dan gebruikt u de toetscombinatie Ctrl+X waar u bij het kopiëren de toetscombinatie Ctrl+C gebruikt.
2. Hoe verwijder ik bestanden
Ook voor het verwijderen van bestanden maken we gebruik van Verkenner en van het lint Start in Verkenner. Bestanden die u via Verkenner van de pc verwijdert, worden overigens niet permanent verwijderd maar worden verplaatst naar de Prullenbak. Een bestand is pas permanent verwijderd zodra u de Prullenbak hebt leeggemaakt.
Het verwijderen van bestanden gaat als volgt:
- Start Verkenner
- Navigeer naar de locatie waar de bestanden staan die u wilt verwijderen.
- Klik op de menuoptie Start om het lint Start weer te geven.
- Selecteer de bestanden die u wilt verwijderen.
- Klik op de knop Verwijderen in het lint Start.
Een tweede methode om bestanden te verwijderen is om na het selecteren van de te verwijderen bestanden simpelweg op de knop Del(ete) op het toetsenbord te drukken.
3.Hoe hernoem ik bestanden
Ieder bestand dat opgeslagen wordt op onze pc krijgt een naam. Dat kan een naam zijn die we zelf aan het bestand gegeven hebben, maar het kan ook een naam zijn die door een programma of apparaat gegenereerd is. En zeker gegeneerde namen blinken niet altijd uit in duidelijkheid.
Dat bestanden hernoemen mogelijk is, is soms dan ook geen overbodige luxe.
Ook het hernoemen van bestanden kan wederom worden gedaan via het lint Start in Verkenner. Hiertoe selecteert u het bestand dat u wilt hernoemen. Vervolgens klikt u op de knop Naam wijzigen in het lint Start. De naam van het bestand zal nu blauw omkaderd worden. Dit betekent dat u direct kunt beginnen met typen en de bestandsnaam kunt wijzigen.
Zodra u op de Enter-toets drukt zal de naam vervangen worden door de door u ingevoerde naam.
4 Waarom kan ik een bestand niet openen
Het kan een enkele keer voorkomen dat het niet lukt om een bestand te openen. Een reden kan zijn dat het bestand beschadigd is. Maar het kan tevens zijn dat er op uw pc simpelweg geen geschikte app staat waarmee het bestand geopend kan worden. U krijgt dan onderstaande afbeelding te zien.
Het venster met de titel Hoe wilt u dit bestand openen? biedt u de mogelijkheid om een app te selecteren die wel op uw pc staat en waar vermoedelijk het bestand ook mee geopend kan worden. Via hetzelfde venster kunt u tevens in Windows Store op zoek gaan naar een geschikte app.
5Hoe vind ik bestanden
Dat we tegenwoordig de beschikking hebben over een enorme hoeveelheid schijfruimte en verschillende opslaglocaties heeft één nadeel. En dat is dat we sneller bestanden kwijtraken.
Maar ook soms even niet opletten tijdens het opslaan of kopiëren van bestanden kan zoekgeraakte bestanden opleveren.
Als u een bestand kwijt bent, dan is het als eerste raadzaam om via Verkenner in mappen te gaan kijken waar het zoekgeraakte bestand mogelijk zou kunnen staan.
Als het bestand dat u kwijt bent bijvoorbeeld in Word of een andere Office app gemaakt is, dan is de kans groot dat het bestand zich bevindt ergens in de map Documenten.
Maar als u een foto of andere afbeelding kwijt bent, dan zou het zoekgeraakte bestand zomaar eens ergens in de map Afbeeldingenkunnen staan.
Op dezelfde manier kijkt u voor muziek in de map Muziek. En als u iets gedownload hebt van het internet, maar u kunt het op uw pc niet terugvinden, kijk dan eens in de map Downloads.
Wanneer u van het bestand weet dat het nog niet zo lang geleden is dat u het op uw pc hebt opgeslagen, dan kunt u vaak een bestand snel terugvinden door de inhoud van de map waarin u zoekt op datum te sorteren.
Op datum sorteren doet u simpelweg door:
- Te klikken op de optie Beeld om het lint Beeld te openen
- In het lint Beeld te klikken op de optie Details
- En vervolgens te klikken op de kolomtitel Gewijzigd die hiermee zichtbaar wordt
Een keer klikken sorteert de inhoud van de map van oud naar nieuw. Twee keer klikken sorteert de inhoud van nieuw naar oud.
Ook is het aan te bevelen om altijd even in de prullenbak te kijken. De prullenbak opent u door op het pictogram Prullenbak op het bureaublad te dubbelklikken.
Wanneer u het bestand dan nog steeds niet gevonden hebt, dan is het te hopen dat u tenminste nog iets van het bestand weet. Bij voorkeur uiteraard de bestandsnaam. Maar als u die niet weet, dan weet u wellicht wel een titel of waar het over ging of wie het gemaakt heeft of welk woord er vaak in voorkwam.
Op al deze gegevens kunt u namelijk zoeken in Verkenner.
Start hiertoe Verkenner, klik in het navigatiepaneel op Deze pc en druk vervolgens de toetscombinatie Ctrl+F. Er zal nu een cursor gaan knipperen in het zoekvak van Verkenner. U kunt nu beginnen met het intypen van de zoekopdracht. Tevens zullen hiermee Hulpprogramma’s voor zoeken worden geopend
Zodra u begint met het intypen van de zoekopdracht, zal Windows direct gaan zoeken.
Door Deze pc te selecteren voordat u gaat zoeken, geeft u opdracht de volledige pc inclusief alle aangesloten schijfstations en eventuele opslagruimten in de cloud, zoals OneDrive, te doorzoeken.
6.Hoe zet ik bestanden over naar een andere schijf of apparaat?
Elke bestand dat we opslaan wordt standaard op de harde schijf gezet die zich in onze pc bevindt. Standaard heeft dit schijfstation de schijfletter C:. Naast het schijfstation dat zich in onze pc bevindt, kunnen we ook gebruik maken van schijfstations die we bijvoorbeeld via USB op onze pc aansluiten, zoals bijvoorbeeld de USB-stick en de externe harde schijf.
Hierdoor wordt het mogelijk om bestanden die op onze pc staan op een andere schijf, of op een ander apparaat te zetten
7 Hoe gaat bestanden zippen en uitpakken in zijn werk?
Veel van de bestanden die we maken en opslaan, zouden door ze te comprimeren aanzienlijk minder ruimte in beslag kunnen nemen op de harde schijf. Maar zolang we geen gebrek hebben aan opslagruimte hoeven we ons niet echt bezig te houden met het comprimeren van bestanden.
Anders wordt dat wanneer we bestanden willen versturen via internet. Want hoe groter een bestand, hoe langer het duurt voordat het verzonden is. Daarmee wordt het interessant om in ieder geval bestanden die we willen versturen via internet te comprimeren. Comprimeren wordt overigens ook wel zippen of inpakken genoemd.
Alles over bestanden zippen en uitpakken leest u hier
8 Hoe zet ik bestanden op mijn pc
Bestanden kunt u vanaf allerlei bronnen op uw pc zetten en ook via internet. Wanneer we bestanden vanaf internet op onze pc zetten dan spreken we van downloaden.
Downloaden zet u doorgaans in gang door op het bestand dat u wilt hebben te klikken of door op een knop die veelal de naamDownloaden draagt te klikken.
Bestanden die u vanaf internet downloadt worden op uw pc standaard opgeslagen in de map Downloads.
Vanaf internet bestanden op de pc zetten is slechts één manier. Andere manieren zijn bijvoorbeeld via een ander schijfstation, via een smartphone, tablet of ander apparaat.
Als een apparaat, bijvoorbeeld via USB of netwerk, verbonden kan worden met de pc en door Windows ondersteund wordt, dan is het mogelijk om vanaf dat apparaat bestanden op de pc te zetten.
Apparaten die door Windows herkend worden, zullen vanzelf zichtbaar worden in Verkenner zodra ze met de pc verbonden zijn, en eventueel benodigde stuurprogramma’s voor het apparaat door Windows geïnstalleerd zijn.
Elk apparaat dat door Windows ondersteund wordt en over opslagruimte voor bestanden beschikt, zal in de navigatiekolom van Verkenner worden weergegeven. Het apparaat zal vervolgens te benaderen zijn door erop te klikken. De inhoud zal in het weergavepaneel van Verkenner worden weergegeven.
Nu kunt u de bestanden die zich op het apparaat bevinden op uw pc zetten, door ze te kopiëren of te verplaatsen op de manier zoals u eerder hebt kunnen lezen.
9 Welke bestanden moet ik back-uppen?
Bestanden die op de computer staan kunnen we grofweg in twee categorieën indelen. Namelijk programmabestanden en persoonlijke bestanden, ofwel bestanden die we zelf maken.
Als programmabestanden beschadigd raken of verloren gaan, dan kunnen we deze herstellen door het programma opnieuw te installeren.
Echter, wanneer persoonlijke bestanden beschadigd raken of verloren gaan, dan zijn ze doorgaans onmogelijk te vervangen. Tenzij u een reservekopie, ofwel een back-up, hebt van deze bestanden.
Vandaar dat u er minimaal voor moet zorgen dat u altijd een recente back-up hebt van al uw persoonlijke bestanden. Hoe u op de juiste manier een back-up maakt leest u in dit artikel.
10Hoe haal ik per ongeluk gewiste bestanden terug
Wellicht gaat het u ook ooit eens overkomen dat u een bestand wist om uzelf vervolgens te bedenken dat u dat bestand niet had moeten wissen.
Wanneer u zich direct na het wissen van een bestand realiseert dat u het bestand niet had moeten wissen, dan kunt u uw fout direct herstellen door de toetscombinatie Ctrl+Z te drukken.
Is het iets langer geleden, dan kunt u in dit artikel alles vinden over hoe u per ongeluk gewiste bestanden terughaalt.
Hiermee weet u alles wat u van de bestanden op uw pc zou moeten weten. Kennis die het beheren van bestanden zal vergemakkelijken en u zal helpen om ongelukjes met bestanden te voorkomen.
MSI BTY-L77 voor MSI GT72 2QD GT72S 6QF GT80 2QE serie Li-ion 7500mAh/83.25Wh 11.1V
LENOVO BL253 voor Lenovo A2010 A2800-D A3600d Li-ion 2000mAh/7.6WH 3.8V
A065R073L laptop adapter voor Dell Inspiron 1521 1525 1526 1545 1720 1570 voor Dell Inspiron 1521 1525 1526 1545 1720 1570
A13-045N2A KP.0450H.001 laptop adapter voor Acer Aspire Switch 11 12 V,Acer Chromebook 11
PLC BR2/3A-AB voor Allen Bradley 1756-BA2 / PLC accu Li-ion 1200mAh 3V
DELL JWPHF R795X voor DELL XPS L401x L501x L701x serie Li-ion 56WH/ 6Cell 11.1V