11 tips voor Android op je pc met BlueStacks
Wil je een app gebruiken of een game spelen, maar heb je geen zin om hiervoor een Android-smartphone of -tablet aan te schaffen? Met BlueStacks 2 heb je een virtueel Android-systeem op je pc. Je hebt geen aparte virtualisatiesoftware nodig en het programma is binnen een paar minuten geïnstalleerd.
Tip 01: BlueStacks
Via virtualisatie-software is het mogelijk om andere besturingssystemen op je pc te draaien. Een bekende toepassing is om bijvoorbeeld via een programma als VirtualBox een tweede besturingssysteem als Linux te draaien. Maar ook als je nog Windows 8 draait en je wilt kijken of Windows 10 voor jou geschikt is, kun je Windows 10 virtueel op je Windows 8-pc installeren via virtualisatiesoftware. De BlueStacks 2 App Player is een twee-in-één oplossing. Zowel de virtualisatiesoftware als een aangepaste versie van Android wordt door BlueStacks aangeboden. BlueStacks 2 is sinds een paar maanden uit en biedt meer mogelijkheden dan zijn voorganger.
Het programma is gericht op het draaien van apps en games, en het geeft je suggesties welke apps je kunt installeren. De meeste apps draaien vlekkeloos, maar dit heeft uiteraard wel te maken met de kracht van je host-systeem. Heb je een oude bak, dan zal BlueStacks hier niet fijn op draaien. Het enige nadeel van de software is de vrij agressieve manier om je ervan te overtuigen om over te stappen op een betaald Premium-abonnement, in het kader Premium lees je meer hierover. BlueStacks 2 is voor zowel pc als Mac beschikbaar.
Tip 02: Installatie
Om BlueStacks 2 te installeren, ga je naar en selecteer je rechts bovenin Nederlands. Klik vervolgens op Download BlueStacks en kies voor Uitvoeren als je browser hierom vraagt. In het eerste scherm vraagt BlueStacks dat je akkoord gaat met de voorwaarden en op Next klikt. Klik ook op de volgende pagina's op Next en laat de vinkjes voor App Store Access en Applications Communications staan. Deze beide onderdelen heeft BlueStacks nodig, zodat je apps kunt installeren op Android. BlueStacks wordt automatisch gestart en je krijgt het BlueStacks-scherm te zien van waaruit je apps en games kunt installeren. Bovenin vind je een paar knoppen om bijvoorbeeld de schermgrootte van BlueStacks aan te passen en door op het tandwiel te klikken, kom je bij de instellingen en andere configuratieopties. Aan de linkerkant kom je nog een paar andere BlueStacks-knoppen tegen, hier gaan we later verder op in.
Tip 03: Configureren
Het lijkt alsof er al een heleboel apps zijn geïnstalleerd, maar dit is niet zo. Onder Popular Apps vind je slechts een paar suggesties. Begin met het installeren van je eerste app. Klik op het veld Search apps en typ bijvoorbeeld Instagram in. Onder Results vind je nu de app Instagram. Klik erop en BlueStacks leidt je naar een scherm waar je de App Store-optie moet installeren. Klik rechtsonder op Continue. Omdat je een app uit de Google Play Store gaat downloaden, moet je je BlueStacks-systeem met je Google-account verbinden.
Klik op Bestaand als je al een Google-account hebt of kies voor Nieuw en doorloop de stappen. Als je voor de eerste optie hebt gekozen, voer je je accountgegevens in en klik je op de driehoek rechtsonder. Klik op OK om de servicevoorwaarden en het privacybeleid van Google en Google Play te accepteren. Het inloggen kan soms erg lang duren, in sommige gevallen blijft BlueStacks op deze pagina hangen. Als je na twee minuten nog steeds naar hetzelfde scherm kijkt, klik dan op Annuleer en voer opnieuw je wachtwoord in. Op de volgende pagina kun je ervoor kiezen om reservekopieën van je apps en app-instellingen in je Google-account op te slaan. Als je geen nieuwsbrief van Google Play wilt ontvangen, laat je het vinkje voor Houd mij op de hoogte van nieuws en aanbiedingen van Google Play weg. Klik op de driehoek om verder te gaan.
Tip 04: Configuratie afronden
De volgende stap is om een BlueStacks-account op te zetten, klik weer op Continue. In de meeste gevallen zul je maar één Google-account gebruiken in BlueStacks, klik daarom op je zojuist geconfigureerde Google-account en klik op OK. De derde stap is om App Sync te activeren. Dit is een dienst die BlueStacks nodig heeft om te functioneren. Klik op Continue, je wordt naar een Google-inlogpagina gebracht en hier moet je nog eens op Volgende klikken. Geef opnieuw je Google-accountwachtwoord in en klik op Inloggen. Na een paar seconden word je naar de BlueStacks Android-omgeving teruggebracht en klik je op Let's go om de registratie af te ronden. Deze configuratie hoef je slechts één keer te doen, daarna wordt je account voor al je downloads gebruikt.
Tip 05: App installeren
De app Instagram (of een andere app naar keuze) staat nu voor je klaar. Klik op Installeren om de app op je BlueStacks-systeem te installeren. Je ziet tot welke onderdelen de app allemaal toegang wil hebben. Klik op Accepteren om dit goed te keuren. Na installatie kun je op Openen klikken. Je ziet dat Instagram standaard in portretmodus wordt weergegeven en dat je daarom grote zwarte randen links en rechts ziet. Als een app zowel in portret- of landschapsmodus te gebruiken is, klik dan op het icoontje linksboven. Dit staat gelijk aan de beweging om een tablet of smartphone te wisselen van portret- naar landschapsmodus. Dus alsof je het apparaat draait. Als een app normaliter reageert op een schudbeweging, dan kun je dit simuleren door de tweede knop van boven, het icoontje onder de formaatwisseling.
Tip 06: Navigeren
Het navigeren in de Android-omgeving in BlueStacks is iets anders dan op een echte smartphone of tablet. Als je een app wilt sluiten, dan doe je dat gewoon door op het kruisje bovenin te klikken. Je ziet welke apps geopend zijn door de taakbalk bovenin, net zoals je dat van je browser gewend bent. Om naar een andere app te gaan, klik je op het tabblad. Als je op het tabblad Android klikt, kom je bij het hoofdscherm waar je al je geïnstalleerde apps ziet. Doe je dit voor de eerste keer, dan kan dit iets langer duren. Ook apps die je nog niet hebt geïnstalleerd, maar die wellicht interessant voor je zijn, worden hier weergegeven. Om te zien welke applicaties je allemaal hebt geïnstalleerd en eventueel om een app te verwijderen, ga je naar het tandwiel rechts bovenin en navigeer je naar Bluestacks Settings / Applicaties Beheren. Klik op Delete achter een app om het te verwijderen en bevestig de actie met Continue.
Tip 07: Bediening
Een groot verschil tussen een echt Android-apparaat en een virtuele versie op je pc, is dat op een echte apparaat games en apps met veeg- en knijpbewegingen worden bestuurd. Dit is natuurlijk niet mogelijk met je normale pc of laptop. Vandaar dat je bovenin een knop vindt om je toetsenbord of controller toe te wijzen aan functies van een game of app. Klik op het WASD-icoon bovenin en over de game of app verschijnen een paar opties. Klik op het potloodje om andere bewegingen toe te wijzen aan toetsen op je toetsenbord. Bovenin zie je de bewegingen die je met je smartphone of tablet zou kunnen maken. Klik bijvoorbeeld op Swipe en er verschijnen vier opties: Swipe Left, Swipe Up, Swipe Right, Swipe Down. Klik op één van de opties en in een pop-upscherm kun je op een toets van je toetsenbord drukken. Nu is deze toets aan de functie in Android toegewezen.
Tip 08: Klassieke interface
De interface van BlueStacks maakt het makkelijk om apps te installeren en te zoeken, maar als je liever een klassieke Android-ervaring wilt hebben, kun je een aparte app installeren. Nova Launcher is een goede keuze. Ga naar het scherm Welcome en zoek naar Nova Launcher. In het volgende scherm kies je voor Search Play for nova launcher. Installeer en open de app. Als je de volgende keer BlueStacks opent, krijg je de optie om Nova Launcher als standaard startscherm-app te selecteren. Kies voor Nova Launcher en klik op Altijd. Als je nu op de cirkel onderin klikt, zie je alle onderdelen die op je virtuele Android-machine zijn geïnstalleerd en niet alleen de onderdelen die BlueStacks je aanbiedt. Wil je Nova Launcher aan jouw eisen aanpassen, klik dan op Nova instellingen.
Tip 09: Globale functies
Er is nog een aantal andere knoppen te vinden aan de linkerkant van het BlueStacks-scherm. Het fotocamera-icoon gebruik je om een screenshot te maken, iets wat je normaal gesproken met de aan/uit-knop en de volumeknop van je smartphone of tablet doet. Eronder vind je een locatieknop. Je smartphone kan dit door de aanwezigheid van een gps-module zelf bepalen, maar hier moet je het handmatig aangeven.
Een klik op dat icoontje opent een kaart, klik op een locatie en de rode speld wordt hier naartoe verplaatst. De APK-knop is handig als je onderdelen wilt installeren die niet uit de Google Play Store komen. Klik erop en vanuit de geopende verkenner kun je een APK-bestand installeren. Pas wel op voor malware, dit kan gemakkelijk verspreid worden door APK-bestanden, aangezien ze niet zijn goedgekeurd door de Google Play Store. Installeer dus alleen APK-bestanden van bronnen die je vertrouwt. Onder de APK-knop vind je ook nog knoppen voor het importeren van bestanden en het kopiëren en plakken van onderdelen. Zo kun je gemakkelijk bestanden van je pc naar je BlueStacks-systeem kopiëren en omgekeerd. De één-na-onderste knop regelt het volume en het vraagteken opent de helpbestanden in je browser.
Tip 10: Virtueel geheugen
In BlueStacks klik je op Instellingen en kies je voor Apps. Klik met rechts op Op SD-Kaart om te simuleren dat je naar links veegt. Doe dit nog een keer door op Wordt uitgevoerd te klikken. Onderaan zie je nu hoeveel RAM er wordt gebruikt en hoeveel er nog vrij is. Ga op je systeem naar Verkenner in Windows, navigeer naar C:\Program Files (x86)\BlueStacks en start HD-Quit om er zeker van te zijn dat je BlueStacks compleet afsluit.
In Windows 10 klik je op het vergrootglas in je taakbalk, typ regedit in gevolgd door een Enter. Dit opent de Windows Register-editor. Op andere Windows-versies klik je op het startmenu en tik je daar regedit in de zoekbalk. Geef Windows toestemming om wijzigingen aan te brengen door op Ja te klikken. Ga naar HKEY_LOCAL_MACHINE/SOFTWARE/BLUESTACKS/GUESTS/ANDROID en dubbelklik op Memory aan de rechterkant. Zet het Grondtal op Decimaal en je ziet dat er onder Waardegegevens 768 staat. Vergroot dit aantal naar 1024. Zorg er altijd voor dat je niet meer dan de helft van je daadwerkelijke RAM-geheugen hier ingeeft, 1024 is gelijk aan 1 gigabyte. Sluit de Windows Register-editor af, herstart je pc en open BlueStacks opnieuw. Als je vervolgens bij de instellingen in BlueStacks kijkt, zie je dat je meer geheugen tot je beschikking hebt.
Tip 11: Alternatieven
BlueStacks is niet de enige Android-emulator die er te verkrijgen is. Goede concurrenten zijn Genymotion en AndY. Beide echt gratis voor persoonlijk gebruik, met een minder opdringerig businessmodel dan BlueStacks.
Ga naar www.genymotion.com en klik op Choose a plan. Kies voor Individual en onder Basic kies je Get started. Je moet een account aanmaken om een downloadlink te krijgen. Vervolgens kun je kiezen of je Genymotion met of zonder VirtualBox wilt downloaden. Dit is de virtualisatiesoftware die wordt gebruikt door Genymotion. Als je VirtualBox al hebt geïnstalleerd, kun je kiezen voor Without VirtualBox. Genymotion is iets gecompliceerder dan BlueStacks, maar je hebt wel heel veel keuze omtrent de versie van Android die je wilt draaien.
AndY vind je op www.andyroid.net. Klik op de groene downloadknop. Het pop-upscherm kun je wegklikken, het bestand wordt op de achtergrond al gedownload. Het installeren duurt vrij lang en AndY is niet zo gestroomlijnd als BlueStacks.
Trefwoorden:
android | apps | Bluestacks | dagboek | emulatie | emulator | pc | smartphones | tablets