Afbeeldingen tonen nieuwe MacBook Pro met oledstripAfbeeldingen tonen nieuwe MacBook Pro met oledstrip

26-10-2016 13:31

Apple bracht afgelopen maandag macOS 10.12.1 Sierra uit voor een groot aantal Macs, maar de update lijkt ook ondersteuning te bevatten voor de MacBook die aankomende donderdag worden verwacht. In de systeembronnen zijn enkele aanwijzingen te vinden die suggereren dat de nieuwe MacBook Pro’s worden voorzien van een touchgevoelige oledstrip in plaats de fysieke functietoetsen van de huidige Macs.

MacBook Pro met oledstrip

De verwijzingen naar de oledstrip, vermoedelijk ‘Magic Toolbar’ genaamd, zijn gevonden in de Systeemvoorkeuren voor het virtuele toetsenbord van de Mac. Het omvat een aantal verschillende layouts die door bestaande Apple-apparaten worden gebruikt. Ieder bestand geeft een afbeelding weer van het virtuele toetsenbord dat een afspiegeling is van het fysieke toetsenbord van de gebruiker, inclusief de functietoetsen, escape en de aan/uit-knop.

Update: tijdens het schrijven van dit artikel zijn er enkele afbeeldingen verschenen waarop de nieuwe 13″ MacBook Pro is te zien met oledstrip. Op de afbeeldingen zien we hoe een gebruiker met zijn vingerafdruk een aankoop kan bevestigen via Apple Pay. Het lijkt er dus op dat Touch ID is geïntegreerd in het oledscherm, want er is geen afzonderlijke Touch ID-knop knop aanwezig. We zien ook dat het toetsenbord onder handen is genomen en dat er minder ruimte tussen de toetsen zit, vergelijkbaar met de layout van het 12″ MacBook-toetsenbord. Links en rechts van het toetsenbord zijn twee speakergrills zichtbaar en deze zijn niet aanwezig op de bestaande modellen.

De laatste update, macOS 10.12.1, voegt daar een drietal layouts aan toe, waarbij opvalt dat de functietoetsen niet langer zichtbaar zijn. De afbeeldingen lijken daarmee te bevestigen dat Apple de fysieke functietoetsen gaat vervangen door een oledstrip. Het is aannemelijk dat de functionaliteit van de Magic Toolbar in een ander menu kan worden aangepast, waardoor het niet langer nodig is om ze te laten zien op het virtuele toetsenbord van macOS. Het oledscherm kan contextuele knoppen weergeven op basis van de app die actief is.

Verder wordt er gesproken over een slanker en lichter ontwerp met een Touch ID-vingerafdruksensor geïntegreerd in de thuis-knop. Binnenin is er gekozen voor de Skylake- of Kaby Lake-processors van Intel, usb-c-poorten (USB 3.1 en Thunderbolt 3), een nieuwe op usb-c gebaseerde MagSafe-voedingspoort, configuratie-opties voor AMD Polaris-gpu’s en een platter toetsenbord met vlindermechanisme.

Naast een nieuwe 13” en 15” MacBook Pro gaan er eveneens geruchten over een 13” uitvoering van de MacBook, terwijl de iMacs en het Cinema Display met 5k-resolutie en geïntegreerde gpu pas in 2017 op de markt worden gebracht. De verwachting is dat de nieuwe MacBook en MacBook Pro’s direct beschikbaar zullen zijn.