Alles over koptelefoons met noise cancelling

11-06-2018 16:59

Er zijn heel wat verschillende soorten koptelefoons. De ruisonderdrukkende exemplaren winnen de laatste jaren aan populariteit. Hoe werkt zo’n noise-cancelling koptelefoon? Wat zijn de voordelen? Dit moet je weten over koptelefoons met noise cancelling.

Tip 01: Ruisonderdrukking?

Als je een gewone koptelefoon op je hoofd zet, hoor je nog altijd wat van de omgeving. Hoe dikker de oorkussens – of hoe beter geïsoleerd – hoe minder je nog hoort. Helaas heeft dat ook een effect op het draagcomfort. Om het storende achtergrondgeluid weg te werken, zetten we met een gewone koptelefoon vaak simpelweg het volume wat hoger. Dat werkt, maar het nadeel is dat zulke harde geluiden na verloop van tijd voor permanente gehoorbeschadiging kunnen zorgen. Niet verstandig dus. Om het probleem dan toch te tackelen, heb je een koptelefoon met zogenoemde ruisonderdrukking nodig. Dat is een koptelefoon die uitgerust is met enkele piepkleine, onzichtbare microfoontjes. Ze monitoren voortdurend het achtergrondgeluid en filteren het nagenoeg onmiddellijk weg. Het resultaat? Zodra je de koptelefoon op je hoofd zet, hoor je alleen nog je muziek. Dit is voornamelijk interessant voor wie lange vliegreizen maakt, regelmatig met bijvoorbeeld de trein pendelt of in een open kantoor werkt.

Tip 02: Hoe werkt het?

Zoals net al aangehaald, zit er in een koptelefoon met ruisonderdrukking minimaal één microfoon in de oorschelp, vaak zijn het er meerdere. De microfoon is verbonden met een intelligentie chip. Zodra met behulp van de microfoon het ongewenste geluid uit de omgeving wordt gedetecteerd, genereert een stukje elektronica in combinatie met software bepaalde geluidsgolven met een tegengestelde polariteit. De geluidsgolven heffen elkaar op waardoor het verkeer, de babbelende passagiers in de trein of de kwetterende vogels in het park niet meer hoorbaar zijn. Dit gebeurt zó snel dat het met het menselijk oor niet hoorbaar is. Volgens bepaalde studies voorkom je vermoeidheid als je bepaalde voortdurende omgevingsgeluiden zoals het motorgeluid van een vliegtuig wegfiltert. Onze hersenen willen nu eenmaal belangrijke geluiden oppikken. In lawaaierige omgevingen blijft je brein dus ontzettend actief. Dat is de reden waarom je je in een rumoerige omgeving minder goed kunt concentreren of zelfs moe wordt.

Tip 03: Soorten

Er zijn verschillende manieren van ruisonderdrukking. In eerste instantie is er passieve ruisonderdrukking of beter gezegd ruisisolatie. Dat is de eenvoudigste manier om je oren te beschermen tegen omgevingsgeluid. Hoe? Met behulp van oorschelpen die goed geïsoleerd zijn en perfect aansluiten. Het nadeel is dat passieve ruisonderdrukking niet goed scoort bij lage frequenties. Daarom hebben koptelefoonfabrikanten actieve (of gewone) ruisonderdrukking uitgevonden. In dit geval analyseert de software via één of meerdere microfoons in of op de oorschelp het omgevingsgeluid en produceert het een zogenoemd antigeluid. Veel meer komt er niet aan te pas. Dit werkt erg goed en levert veel betere resultaten dan passieve ruisonderdrukking. Maar het kan nóg beter. Dankzij ‘adaptive noise-cancelling’ bepaal je zelf het niveau van de ruisonderdrukking. Een goed voorbeeld van zo’n koptelefoon met aanpasbare ruisonderdrukking is de Parrot Zik 3 (299 euro). Via de bijhorende app stel je zelf de hoeveelheid noise-cancelling in.

Tip 04: Meestal over-ear

De meeste koptelefoons met ruisonderdrukking zijn over-ear-modellen. Daar zijn verschillende redenen voor. Ten eerste sluit een over-ear veel beter af en zorgt ie dus al een beetje voor passieve ruisonderdrukking. Daarnaast komt er flink wat extra elektronica bij te kijken, zoals de microfoons en de chip. Die passen nu eenmaal makkelijker in een grotere koptelefoon. Toch zijn er ook wel wat uitzonderingen. Libratone heeft bijvoorbeeld de Q Adapt on-ear (249 euro) en de Q Adapt in-ear (179 euro) op de markt gebracht. Beide koptelefoons zijn voorzien van aanpasbare ruisonderdrukking via de CityMix-app en blinken uit in draagcomfort. De in-ear-versie is voorzien van een Lightning-aansluiting en dus geschikt voor iPhone 7-gebruikers. Nog een voorbeeld van oortjes met ruisonderdrukking is de Bose QuietComfort 20 (279 euro). Hier zit de technologie in een rechthoekig bakje aan het einde van de kabel. Dat zorgt natuurlijk voor wat extra gewicht. Kiezen tussen in-ear, on-ear

Tip 05: Batterij

Het grootste voordeel van een koptelefoon met ruisonderdrukking is dat je het volume wat lager kunt zetten omdat je helemaal gefocust naar je favoriete muziek kunt luisteren. Het nadeel? Actieve ruisonderdrukking is spitstechnologie en dat betekent ook dat het extra power nodig heeft. Je moet de batterij van de koptelefoon dus regelmatig opladen. Gelukkig gaan de meeste modellen best lang mee. Zo kan de Beats Studio Wireless (309 euro) bijvoorbeeld zo’n twaalf uur mee zonder tussentijds opladen en de Plantronics Backbeat Pro 2 (219 euro) houdt het zelfs een heel etmaal uit met één laadbeurt. In de meeste gevallen laad je de batterij op via een simpele micro-usb-kabel.

Tip 06: Met of zonder kabel

Het gros van de over-ear noise-cancelling headphones heeft geen kabel. Het zijn bluetooth-koptelefoons die je draadloos met je smartphone, tablet of computer verbindt. Dat is praktisch in gebruik maar als de batterij leeg is, heb je er niet veel meer aan. Kun je de koptelefoon dan niet meer gebruiken? Toch wel. De meeste bluetooth-headphones (al dan niet met noise-cancelling) worden namelijk geleverd met een kabel. Zodra de batterij leeg is, kun je bedraad verder luisteren. Let wel, de ruisonderdrukking werkt dan niet meer.

Ook in auto’s

Noise-cancelling is geen unicum voor koptelefoons. Ook in de autosector duikt ruisonderdrukking steeds vaker op. Microfoons vangen het omgevingsgeluid van buiten op en minimaliseren het om binnen meer rust te creëren. Harman Kardon noemt het RNC of Road Noise Cancelling. De functie is uiteraard een optie en niet bij alle modellen beschikbaar. Enkel luxe wagens zoals de Audio A8 bieden vandaag de dag deze optie aan.

Tip 07: Wél omgevingsgeluid

Ruisonderdrukking is een zaligheid om volledig van je favoriete muziek te genieten. Toch zijn er ogenblikken dat je wél omgevingsgeluid wilt horen. Bijvoorbeeld in het verkeer. Als voetganger is het belangrijk om aankomende auto’s te horen. En op de luchthaven wil je het natuurlijk wél horen als je vliegtuig vanaf een andere gate vertrekt. Bij de meeste noise-cancelling koptelefoons schakel je ruisonderdrukking met één knop uit. Er zijn ook koptelefoons met een zogenoemde aware-functie. Neem nu de Sennheiser PXC 480 (299 euro), die heeft een TalkThrough-functionaliteit waarmee je de mensen om je heen kunt horen én met hun kunt praten zonder de hoofdtelefoon af te zetten. Dat is bijvoorbeeld handig als je gefocust wilt werken in een open kantoor. Zodra je gesprek beëindigd is, ga je met één druk op knop terug naar actieve ruisonderdrukking.

Tip 08: Met app

Wil je méér dan noise-cancelling in- of uitschakelen? Dan heb je een koptelefoon met aanpasbare ruisonderdrukking nodig. Dat betekent dat je helemaal zelf bepaalt hoeveel omgevingsgeluid er naar binnen mag komen. Via de bijhorende app stel je zelf het niveau in. Bij de meeste koptelefoons is het zelfs mogelijk om bepaalde presets aan te maken. Bijvoorbeeld een instelling voor het werk, één om te gaan joggen en één voor in het vliegtuig of de trein. Via dezelfde app is het vaak ook mogelijk om de equalizer te personaliseren. Houe je van een neutrale setting of mogen de bassen bijvoorbeeld wat zwaarder? Ook dat is heel eenvoudig te regelen.

Tip 09: Ook telefoneren

Net zoals gewone oortjes, zijn ook de meeste ruisonderdrukkende koptelefoons uitgerust met een microfoonfunctie zodat je inkomende telefoongesprekken kunt aannemen. De audiokwaliteit is bij de een wat beter dan bij de ander. Ben je van plan om je koptelefoon echt ontzettend veel te dragen, bijvoorbeeld een volledige werkdag in een open kantoorruimte? Dan kunnen we je de Sennheiser MB660 (545 euro) aanraden. In de rechteroorschelp van deze ruisonderdrukkende koptelefoon zitten drie digitale microfoons die omgevingsgeluid wegwerken en je eigen stemgeluid optimaliseren. Hierdoor hoort je gesprekspartner niks van pratende collega’s die vlak naast je zitten. Wij namen de proef op de som en voerden een telefoongesprek vlak naast een ronkende stofzuiger. De gesprekspartner hoorde ons loepzuiver en had geen flauw idee dat er een huishoudapparaat stond te brullen. Dankzij de WindSafe-technologie in dezelfde koptelefoon levert de headset zelfs buiten perfect verstaanbare telefoongesprekken. Het toestel is dan ook gericht op de zakelijke markt en beschikbaar in twee uitvoeringen: Skype for Business-gecertificeerd en Unified Communications.

Tip 10: Budget

Uiteraard hangt je keuze vaak af van het budget waarover je beschikt. Er zijn ruisonderdrukkende koptelefoons van 150 euro, maar ook van 1.500 euro. Kies in eerste instantie het type van je hoofdtelefoon: in-ear, on-ear of over-ear. Houd er daarna rekening mee dat de keuze van de materialen voor een groot deel de prijs bepaalt. Budgetvriendelijke toestellen hebben meestal oorkussens van skai, terwijl de betere apparaten met echt leder zijn afgewerkt. Hetzelfde geldt voor de hoofdband van on-ear- en over-ear-hoofdtelefoons. De iets duurdere toestellen zijn vaak wat beter gewatteerd en voelen daardoor comfortabeler aan. Dat is zeker belangrijk als je ‘m gedurende lange tijd draagt. Ook het design speelt uiteraard mee: modellen met veel kunststof en zichtbare schroeven zijn in de regel goedkoper dan koptelefoons met metaal. En dan zijn er nog de toeters en bellen: zo zijn er heel wat koptelefoons met aanraakgevoelige oorschelpen. Hier zit weer wat extra technologie in verwerkt en dat maakt de totaalprijs weer een tikkeltje hoger. Nog iets wat de prijs bepaalt: de meegeleverde accessoires. Soms vind je een vliegtuigadapter in de doos of een harde opbergcase die je apparaat beschermt als je ‘m niet gebruikt.

Tip 11: Passen mag!

Nog een laatste tip: koop je koptelefoon liever niet online maar probeer ‘m eerst eens uit in een fysieke winkel. Draagcomfort is erg persoonlijk. Ieders hoofd en oren zijn nu eenmaal anders. Kies in elk geval een toestel met een gewatteerde hoofdband en houd ook rekening met het gewicht van het toestel. Hoe lager het gewicht, hoe minder je hem voelt tijdens het dragen. Probeer meerdere toestellen uit en ga naar huis met het apparaat dat het meest comfortabel voelt. Een koptelefoon die niet goed zit, zwier je binnen de kortste keren van je hoofd en dat is zonde van het geld.

 

ACDP-100D01 laptop adapter voor Sony Vaio PCGA AC19V4 ACDP-100D01

BOSE 063404  voor BOSE SOUNDLINK Mini I serie Li-ion 2230mAH/17Wh 7.4V

45N0293 45N0294 laptop adapter voor Lenovo ADLX45NLC3/36200246 45W AC Adapter Charger IdeaPad Yoga 11

BOSE 404600  voor Bose SOUNDLINK I II III Li-ion 2300mah 11.1V/12.4v

ACER AC14B13J  voor Acer Aspire AC14B13J ES1-131 ES1-331 ES1-512 ES1-520 ES1-521 Li-ion 36Wh/3220mAh/3090mAh 11.4v

ADS-40FSG-19 laptop adapter voor LG E1948S E2242C E2249 E1948 PC