Begin pas aan Windows 10 zodra SP1 uit is
Bedrijven wachten vaak met het uitrollen van een nieuwe Windows-versie tot Service Pack één is uitgebracht. Gewoon als voorzorgsmaatregel. Om er zeker van te zijn dat de eerste kinderziektes zijn verholpen. Is die werkwijze bij Windows 10 nog steeds nodig en wanneer verschijnt SP1 dan precies?
Het heeft helemaal geen zin om te wachten op Windows 10 SP1, omdat het nooit gaat uitkomen. Service packs zijn overbodig geworden doordat Microsoft een nieuwe werkwijze heeft, waarbij Windows altijd up-to-date wordt gehouden. Windows 10 is sinds het in 2015 is uitgekomen dan ook al meerdere keren bijgewerkt. Het stadium dat vroeger met SP1 werd bereikt, is hiermee allang gepasseerd en het besturingssysteem is volwassen. Binnenkort verschijnt zelfs al de derde release van Windows 10.
Productverbeteringen
Er worden geen service packs meer uitgebracht. En het zal ook niet meer nodig zijn om over enkele jaren over te stappen op een nieuwere Windows-versie. "De technologie ontwikkelt zich enorm snel en daarom werkt het ouderwetse model -waarbij drie of vier jaar lang dezelfde Windows-release werd gebruikt- niet meer, ," legt Pieter Wigleven, Technology Solution Professional bij Microsoft, uit. "Tegen de tijd dat een nieuwe release klaar is, loop je eigenlijk alweer achter." Vandaar dat Windows 10 regelmatig wordt bijgewerkt, zodat je continu met de ontwikkelingen meegaat en nooit achterloopt.
Hierbij wordt door Microsoft onderscheid gemaakt tussen nieuwe functionaliteiten en andere productverbeteringen. "Elke maand worden security updates en productverbeteringen uitgebracht, waarmee de stabiliteit en de beveiliging van het besturingssysteem optimaal blijven." De overbekende maandelijkse Patch Tuesday bestaat nog steeds, met als enige verschil dat het nu om een cumulatieve update gaat en systeembeheerders geen losse patches meer hoeven te bekijken. "Stel dat je vorige maand hebt gemist of overgeslagen, dan ben je weer helemaal bij zodra je de cumulatieve update van deze maand installeert." Omdat werkstations onderling updates kunnen uitwisselen, is daar tegenwoordig ook nog eens veel minder internet-bandbreedte voor nodig.
Nieuwe functionaliteit
Naast security updates en productverbeteringen die maandelijks worden uitgerold, voegt Microsoft regelmatig ook nieuwe functionaliteit toe. Wigleven: "Nieuwe functionaliteit wordt gebundeld en een of twee keer per jaar beschikbaar gesteld via een feature update. Zodat je met Windows 10 steeds opnieuw over de modernste technologieën beschikt, al kun je de update ook uitstellen. In juli 2015 verscheen de eerste release van Windows 10. In november 2015 is de tweede release uitgebracht en de derde release, de Anniversary Update, staat gepland voor de zomer van 2016."
Dankzij feature updates kan Microsoft sneller functionaliteit ontwikkelen en naar de markt brengen. Dat gebeurt steeds vaker aan de hand van feedback die het bedrijf van gebruikers ontvangt. "In Windows 10 zit een feedback hub, zodat je kunt stemmen op wat jij de beste ideeën vindt," licht Pieter Wigleven toe. "Daarmee bepalen wij wat er in de volgende release komt. Wij kregen bijvoorbeeld signalen vanuit de markt dat gevoelige data vaak per ongeluk wordt gelekt. Zo stuurde een medewerker van de Australische immigratieafdeling per ongeluk een bestand met persoonlijke gegevens van de wereldleiders van de G20 naar een verkeerd e-mailadres. In plaats van naar een collega, ging het naar een buitenstaander. Een veelvoorkomende fout die iedereen kan overkomen."
Vanuit de wens om werknemers beter te beschermen tegen het per-ongeluk lekken van data, zoals door het per ongeluk versturen van gegevens via e-mail, of bij verlies of diefstal van zoiets als een usb-stick, heeft Microsoft Enterprise Data Protection (EDP) ontwikkeld. "Deze nieuwe functionaliteit zal in de zomer-release van Windows 10 worden uitgebracht," vertelt Paul Huijbregts, Cloud Solution Architect bij Wortell. "Dankzij EDP is bedrijfsdata automatisch beschermd via encryptie en daarmee onbruikbaar voor onbevoegden. Het werkt seemless en is volledig transparant voor de eindgebruiker. Dit in tegenstelling tot bestaande oplossingen van derden waarbij je steeds tussen containers moet schakelen."
Windows 10 is nooit af
In Windows 10 worden security updates en productverbeteringen dus maandelijks uitgerold via een cumulatieve update. Nieuwe functionaliteit om het product technologisch sterker te maken wordt gebundeld en een of twee keer per jaar beschikbaar gesteld in de vorm van een feature update. Windows 10 is dus eigenlijk nooit af. Het wordt doorlopend verbeterd en krijgt steeds meer nieuwe mogelijkheden.