De 5 tekenen van malware: zo ontdek je of je de dupe bent
Wie last heeft van malware op zijn pc is niet blij. Het kan de snelheid en functionaliteit van je computer ernstig belemmeren en voor een hoop problemen zorgen. Maar hoe ontdek je eigenlijk dat je last hebt van malware, zonder meteen een hele systeemscan uit te voeren?
De beste manier om te ontdekken of je malware hebt, is natuurlijk wel degelijk het uitvoeren van een systeembrede scan. Als het goed is doe je dat automatisch al, maar stel nu dat dat niet zo is, wat zijn dan de signalen die op malware wijzen?
Trage pc
Als je computer zomaar van de ene dag op de andere traag wordt, kan dit een teken zijn dat er malware op staat. Met name wanneer eenvoudige apps zoals bijvoorbeeld de rekenmachine plotseling heel langzaam geopend worden.
Malware kan namelijk op de achtergrond een heleboel rekenkracht opeisen, waardoor je computer geen systeembronnen meer over heeft voor jouw eigen taken. Tegenwoordig kan dat ook gewoon via je browser, om bijvoorbeeld cryptocoins te minen.
Browser omgeleid
Je browser gaat er op de meest vreemde momenten vandoor naar een andere website. Bijvoorbeeld, je opent Google en je komt terecht op een site die je niet kent met een of andere onbekende zoekmachine met allerlei reclame. Ook dan weet je dat je last hebt van malware.
Wanneer er voortdurend pop-ups in beeld verschijnen, zélfs wanneer je geen enkele browsers open hebt staan, dan mag je ervanuit gaan dat je malware (of in ieder geval crapware) op je pc hebt staan. Ook hier is het de bedoeling om geld te verdienen doordat mensen op deze pop-ups klikken en naar websites gestuurd worden.
Onbekende software en processen
Er verschijnen voortdurend pop-ups met dreigende meldingen van beveiligingssoftware die je niet kent. Software die je vooral aanspoort om nu actie te ondernemen (want anders...). Angst is altijd een goede trigger om mensen minder na te laten denken. Voer zo snel mogelijk een scan uit als je last hebt van dit soort meldingen.
Check het taakbeheer regelmatig op processen die je niet kent.
Als je in het taakbeheer van je besturingssysteem processen tegenkomt die je niet kent en die er normaal gesproken niet staan, kan dit een teken van malware zijn. Zoek op internet naar de naam van een dergelijk proces om te zien of het inderdaad om iets ongewensts gaat.
Tevens draaien dergelijk processen vaak constant, ook wanneer je zelf je computer niet gebruikt. Als je schijfactiviteit en dergelijke opmerkt terwijl er geen back-up of onderhoudsprocessen aan de gang zijn, is het een goed idee om op malware te controleren .
Vreemde posts op social media
Er verschijnen plotseling berichten op Twitter en Facebook vanuit jouw naam, die je helemaal niet hebt geplaatst. Dat er iets aan de hand is, dat is zeker en het is zaak om er zo snel mogelijk iets aan te doen, want vaak zorgen die berichten ervoor dat je anderen infecteert. Overigens hoeft het niet per definitie zo te zijn dat je malware op je pc hebt, het kan ook zijn dat je social media-account 'gewoon' gehackt is.
Hetzelfde geldt voor e-mailberichten en andere communicatietools. Krijgen mensen opeens vreemde mailtjes of berichtjes uit jouw naam? Het kan zijn dat je gehackt bent, of je hebt te maken met malware.
Bepaalde tools werken niet meer
Sommige malware zorgt ervoor dat je antivirusprogramma niet meer werkt, of dat bepaalde systeemtools niet geladen kunnen worden, zodat de malware lastiger te detecteren en te verwijderen is. Als je merkt dat dergelijke programma's niet naar behoren draaien kun je het beste op zoek gaan naar een alternatieve scanner om te kijken of je inderdaad met malware te maken hebt.
Malwarebytes is een handige gratis antimalwaretool.
Het is echter niet altijd zo dat je computer dergelijke symptomen heeft. Soms merk je helemaal niets. Maar als je vermoedt dat je met malware te maken hebt is het altijd een goed idee om je computer te scannen met je huidige scanner plus een tweede scanner voor een second opinion, voor het geval je eigen scanner door de malware is aangetast.
Malware, wat nu?
Goed, je hebt dus ontdekt dat je last hebt van malware, wat kun je er dan aan doen? Als de gesmeerde bliksem software installeren om je ertegen te beschermen en vanaf te helpen. Want echt, anno 2017 kun je écht niet meer functioneren zonder dit soort software. Het is niet de vraag óf, maar wanneer je last krijgt van malware. Voorbeelden van goede gratis software zijn Malwarebytes Anti-Malwareen AVG AntiVirus Free.
CLEVO 6-87-W370S-4271 W370BAT-8 voor Clevo W350ET W350ETQ serie Li-ion 5200mah/76.96Wh 14.8V
A3514_DPN laptop adapter voor Samsung Multi-Room Speaker
DELL C565C 8M039 voor Dell Precision M6500, Dell Precision M6400 9cells 7800mAh li-ion 7800 11.1V
CLEVO P370BAT-8 voor Clevo X900 P370EM P370SM P370SM-A P375SM serie Li-ion 89.21wh/5900mAh 15.12V
0957-2385 laptop adapter voor HP 1518 1510 1010 Printer 22v 455ma Charger
MICROSOFT BV-T5E voor Microsoft Lumia 950 RM-1106 RM-1104 RM-110 McLa Li-ion 3000mAh/11.6wh 3.85V
Trefwoorden:
Antimalware | Antivirus | dagboek | malware | Traag | Trage Pc | Virus