De iPhone is vandaag jarig: de feiten en cijfers
Het is feest op het hoofdkwartier van Apple, de iPhone is woensdag negen jaar geworden. Anno 2016 is de iPhone 7 op komst en in de tussentijd zijn er heel wat ontwikkelingen geweest. Ter ere van de verjaardag zocht Metro een aantal bijzondere feitjes voor je op.
HET EERSTE IPHONETEAM WAS TOPGEHEIM
Ingenieur en later vicepresident van Apple Scott Forstall kreeg van Steve Jobs vrij spel om de eerste iPhone te ontwikkelen. Forstall mocht zijn eigen team samenstellen, onder de voorwaarde dat deze mensen al Applemedewerkers waren. Het project moest topgeheim blijven. Forstall ging op zoek naar de beste mensen binnen het bedrijf en recruteerde ze zonder dat ze wisten aan welk project ze zouden gaan werken.
Tijdens de pitch kon Forstall nog steeds niet vertellen wat er ging gebeuren, behalve dat het team hard zou moeten werken en nachten door zou halen. Er werd uiteindelijk gewerkt aan project Purple, de codenaam voor de nieuwe smartphone.
DE EERSTE IPHONE BEGON ALS IPAD-PROJECT
Het begon niet bij een telefoon. Voordat Jobs en consorten aan de smartphone begonnen, onderzochten ze de mogelijkheden op tabletgebied. Apple-ingenieurs keken of een virtueel toetsenbord op een scherm aangesloten kon worden. Ze kwamen bij Jobs terug met een multitouchfunctie. Het leek hem een goed idee om de functie, tegenwoordig bekend als touchscreen, toe te passen op een telefoon.
Het concept lag er al even, in 1983 kwam Appleontwikkelaar Hartmut Esslinger met een ontwerp van een vaste telefoon die in zekere zijn lijkt op de iPhone en iPad. Uiteindelijk werd het vooruitstrevende ontwerp nooit uitgewerkt.
EN HIJ WERKTE OOK NOG EENS NIET…
Dronken zat een aantal iPhoneontwikkelaars in de zaal tijdens de presentatie van de eerste iPhone negen jaar geleden. Het prototype van de telefoon was namelijk nog lang niet af. Waarschijnlijk had Jobs twee of drie telefoons bij zich om te wisselen. Meerdere apps, video’s of muziek afspelen zorgde ervoor dat de telefoon crashte.
De apps die op het prototype te vinden waren, waren speciaal voor het incomplete prototype ontwikkeld. „Toen het eind in zicht was en alles waar we zo hard voor gewerkt hadden goed leek te gaan, dronken we in één teug een fles drank leeg”, vertelt Andy Grigon, die aan de eerste versie werkte, tegen Apple Insider.
AKKOORD MET VREEMDE VOORWAARDEN
Wie een iPhone aanschaft, zal op een bepaald moment akkoord moeten gaan met de voorwaarden van iTunes. En wie leest die nou nog? Mikko Hyppönen testte dat in een koffiezaakje. Voor gratis wifi moesten mensen akkoord gaan met de voorwaarden. Zes mensen klikten blind en stonden hun eerstgeboren kind tot in de eeuwigheid af aan de wifiverstrekker.
Zo erg is het bij Apple gelukkig niet. Wel ga je er bijvoorbeeld mee akkoord dat je geen Appleproducten zal gebruiken om nucleaire wapens te maken. Ook kun je een relatiebreuk, familieruzie of een onvoldoende door te veel typfouten in je werkstuk niet in de schoenen schuiven van het merk: iTunes is namelijk niet verantwoordelijk voor typografische fouten.
Heel gek is het overigens niet dat niemand de voorwaarden leest: in 2012 waren ze nog langer dan Shakespeares MacBeth. Dat toneelstuk uit 1611 bevat 18227 woorden.
SIRI LUISTERT ALTIJD
Letterlijk. Alles wat je tegen Siri zegt, wordt opgeslagen en geanalyseerd. De robot in je toestel weet veel van je, maar leert ook veel. Je kunt Siri namelijk ook leren bepaalde woorden uit te spreken.
Verder is Siri de ideale goede vriend voor mensen die zich eenzaam voelen. Wanneer je tegen de robot zegt dat je dronken bent, is het antwoord dat je niet mag rijden en krijg je de optie een taxi te bellen. Ook schrijft Siri gedichtjes: als je om een haiku vraagt, krijg je er eentje te horen. Verder zijn Metro’s tips eens te vragen of Siri voor je wil boomboxen, je een verhaaltje wil voorlezen, een broodje wil maken, je de betekenis van het leven wil vertellen en gewoon eens te zeggen dat je Siri’s vader bent.
SAMSUNG IS BELANGRIJK VOOR APPLE
De grote concurrent van de iPhone is niet onbelangrijk voor de smartphone. Samsung maakt namelijk de processors van de iPhone en produceert 30 procent van de A8-chips die je in je toestel vindt. Ook de iPad kan niet zonder: het retinascherm wordt ook geproduceerd door Samsung.
Apple verkocht in totaal meer dan 700 miljoen iPhones. Het is de populairste smartphone ter wereld, 8 procent van de mensen gebruikt er eentje. De helft daarvan verkoopt zijn of haar oude iPhone om vervolgens een nieuwe aan te schaffen. Een man in Japan wilde zo graag een nieuwe, dat hij zeven maanden voor de winkel heeft gewacht om een iPhone 7 te bemachtigen. Het gretigst waren we in 2012: toen werden er per dag 340.000 iPhones verkocht.
Met die telefoons downloaden we een boel. Per dag laten we een miljoen dollar achter in de appstore. Overigens maar een klein percentage van de apps wordt gedownload: 60 procent van de apps staat namelijk bij niemand op de telefoon.