Geluidsinstellingen in macOS
Voor velen is geluid slechts geluid. Maar ook in macOS zijn er wat geluidsinstellingen betreft nog best wat interessante instellingen te vinden.
Om de geluidsinstellingen van macOS te bereiken klik je linksboven in beeld in de menubalk op het appeltje en daarna op Systeemvoorkeuren. In het daarop geopende venster klik je op Geluid. Wat om te beginnen erg handig is, is de optie Toon volume in menubalk aanzetten. Je ziet dan een klein speakertje rechtsboven in de menubalk verschijnen. Door hierop te klikken opent een eenvoudige volumeregelaar. Ideaal, want zo kan je razendsnel het geluidsvolume met de muis regelen zonder knoppengedruk op het toetsenbord. Zo heel af en toe verdwijnt dat pictogram overigens spontaan, je weet nu waar de optie zit om het weer mee terug te halen. Klik nu in het venster op het tabblad Invoer. Hier regel je het microfoonvolume. Ofwel: de 'gevoeligheid' van de microfoon. Ben je eens aan het Skypen of in de weer met FaceTime en de tegenpartij verstaat je slecht, dan is dit meestal de regelaar die je moet hebben. Vaak volstaat een eindje naar rechts schuiven; in een uitzonderlijk geval moet je het geluid in verband met vervorming wat zachter zetten. Maar dan ben je vast flink aan het schreeuwen.
Tot slot is het mogelijk om het standaard waarschuwingssignaal van macOS naar smaak aan te passen. Klik daarvoor op Geluidseffecten en kies iets van je gading. Nog meer geluidsinstellingen vind je door in Finder onder Programma's en Hulpprogramma's op Audio/MIDI-configuratie te klikken. Klik in het geopende venster links op Ingebouwde uitgang (we gaan er voor het gemak even van uit dat je geen externe USB-geluidskaart of iets dergelijks hebt aangesloten). Je ziet nu een standaard op een samplefrequentie van 44,1 kHz ingestelde 'Structuur'. Je kunt deze samplefrequentie verhogen naar maximaal 96 kHz. Een hogere samplefrequentie betekent dat ook hogere frequenties (hoger dan de net iets meer dan 20 kHz behorende bij een samplefrequentie van 44,1 kHz) afgespeeld kunnen worden. Of dat heel zinvol is laten we in het midden, behalve uw huisdier horen velen die hoge frequenties toch niet. En er is een ander probleem: het meeste bronmateriaal - zeker de welbekende mp3'tjes, maar ook de iTunes-tracks - zijn allemaal opgenomen met een samplefrequentie van 44,1 kHz. Stel je dan ook een hogere samplefrequentie in, dan moet er 'gedownsampled' worden wat de geluidskwaliteit ook weer niet ten goede komt. Ons advies: laat die 44,1 kHz staan en wijzig deze alleen als je heel precies weet wat je aan het doen bent. De bitdiepte (standaard 24 bits) moet je wel zonder meer laten staan. Mocht je eens een track in een 24-bits resolutie tegenkomen (denk ook aan filmgeluid) dan hoor je daar vaak wel het verschil tussen 16 bits (cd-kwaliteit) en 24 bits. Enfin, over geluidskwaliteit, hi-res-geluid en alle daarbij behorende instellingen is een boek vol te schrijven. We gaan hier heel kort door de bocht, maar nogmaals: als je weet wat je doet kun je hier je slag slaan!
Virtueel surroundgeluid
Klik op de knop Configureer luidsprekers en je kunt achter Configuratie kiezen uit Stereo en 2.0 Surround. Met die laatste optie geactiveerd krijg je bij het afspelen van surroundfilms - als het goed is - een kunstmatig surroundgeluid voorgeschoteld. Voor de liefhebbers zijn het linker- en rechterkanaal te verwisselen, of kun je één kanaal door beide speakers laten weergeven. Kwestie van onder de speakers het gewenste kanaal kiezen. Standaardconfiguratie is linkerkanaal 1 en rechterkanaal 2. Mocht je in dit onderdeel iets aangepast hebben, vergeet dan niet op Pas toe te klikken. Verder is het mogelijk om - een stapje hoger - het volume van het linker- en rechterkanaal apart in te stellen, mocht je daar behoefte aan hebben. Blijft over de microfoon. Ook hier adviseren we je de kwaliteitsinstellingen achter Structuur te laten staan. Sowieso hebben de ingebouwde microfoons in je iMac of Macbook geen al te hoge kwaliteit, ze zijn vooral geoptimaliseerd voor spraak. Niks mis mee, dat is ook precies het doel van die dingen. Tot slot zal je bij het aansluiten van externe DAC's (Digitaal Analoog Converter) of zelfs een complete externe geluidskaart meer opties tegenkomen in alle configureerbare geluidsonderdelen van macOS. Hoor je bijvoorbeeld niks uit je net aangesloten externe USB-speakers, maar wel nog steeds uit je Mac, dan is het zaak om de genoemde configuratieonderdelen even na te lopen. En als standaarduitgang (bijvoorbeeld) voor die externe speakers te kiezen.
HP TE03XL voor Hp Pavilion 15 UHD Li-ion 61.6Wh 11.55 V
ADS-40FSG-19 laptop adapter voor LG E1948S E2242C E2249 E1948 PC
DELL MR90Y voor Dell Inspiron 14 (3421) 14r(5437) 15(3537) 17 15R 17R li-ion 65Wh/6cells 11.1V
BOSE 404600 voor Bose SOUNDLINK I II III Li-ion 2300mah 11.1V/12.4v
CLEVO 6-87-W370S-4271 W370BAT-8 voor Clevo W350ET W350ETQ serie Li-ion 5200mah/76.96Wh 14.8V
DA-50F25 laptop adapter voor LG NB3740 S34A1-D Sound Bar