iPhone 8 krijgt vingerafdrukscanner mogelijk toch aan achterzijde

08-05-2017 15:28

De iPhone 8 wordt later dit jaar verwacht met een oledscherm en ondersteuning voor draadloos opladen, maar volgens onderzoeksbureau CLSA is het aannemelijk dat er aan de achterzijde ook nog steeds een vingerafdrukscanner is te vinden. In een recent rapport spreken analisten Sebatian Hou en Brian Chen de verwachting uit dat Apple nog geen afscheid neemt van een fysieke sensor.

iPhone 8

Touch ID verplaatst naar achterkant

CLSA heeft een tekening gemaakt waarbij Touch ID iets onder het Apple-logo is geplaatst aan de achterzijde van de behuizing. Samsung besloot met de Galaxy S8 eveneens om de vingerafdruksensor te verplaatsen naar de achterzijde, hoewel de locatie naast de lens van de camera in veel reviews als een minpunt werd opgemerkt. De telefoon van Samsung is overigens ook in staat om de iris van een gebruiker te scannen, waardoor je alleen de telefoon hoeft op te pakken; hoewel we daar graag bij willen opmerken dat de irisscanner nog verre van perfect werkt.

In een recent rapport hadden de analisten van CLSA het volgende te zeggen over de situatie:

“Zowel Samsung als Apple hebben geprobeerd om de vingerafdruksensor te integreren in een oledscherm, maar hun optische technologie is nog onvolwassen en momenteel is het een van de grootste problemen voor de iPhone 8. Sommigen hebben gespeculeerd dat de vingerafdruksensor gaat verdwijnen en wordt vervangen door een 3D-camera. Bronnen uit de toeleveringsketen hebben aangegeven dat de iPhone 8 nog steeds zal worden voorzien van Touch ID vanwege belangrijke eigenschappen, zoals veiligheid, gebruiksvriendelijkheid en ondersteuning voor Apple Pay, maar er is een grote kans dat deze net als op de Galaxy S8 aan de achterzijde zal zijn te vinden.”

Groter dan iPhone 7, kleiner dan iPhone 7 Plus

De tekening toont verder een dubbele camera die verticaal is geplaatst, een configuratie waarover in de afgelopen periode meer is over gesproken. Naast de camera aan de voorzijde lijken er ook enkele nieuwe modules zichtbaar te zijn, mogelijk voor gezichtsherkenning. De overige functies zijn identiek aan de iPhone 7. Mocht de informatie kloppen, dan is de iPhone 8 144 mm lang en 71 mm breed, waardoor de telefoon groter is dan de 4,7-inch iPhone 7, maar kleiner dan een 5,5-inch iPhone 7 Plus. Met een dikte van 7,69 mm zou de telefoon een fractie dikker zijn dan de iPhone 5s.

Eerder verschenen er al geruchten dat de productie van de iPhone 8 minstens één of twee maanden later van start zou gaan, wat zou kunnen duiden op een release in oktober of november. Toch denken de meeste analisten nog steeds dat de iPhone 8 in september wordt aangekondigd, naast de vernieuwde iPhone 7s en iPhone 7s Plus.