Nieuwe Android maakt je smartphone veilig én beter traceerbaar
Met de nieuwe versie 8.0 van het Android-besturingssysteem, bijgenaamd Oreo, wordt je smartphone veiliger dan ooit. We leggen even uit waarom hackers, malware en dieven voortaan minder kans op slagen hebben.
Google Play Protect is misschien niet het meest spannende snufje van Android 8.0 Oreo, maar de feature creëert wel voor flink wat gemoedsrust. Play Protect bestaat uit twee onderdelen: de ingebakken bescherming tegen malware is compleet nieuw, het andere luik, ‘Vind mijn apparaat’, is eerder een rebranding van een bestaande functie met enkele kleine verbeteringen.
‘Dat ziet er goed uit’
Behoor je tot het selecte gezelschap wiens smartphone inmiddels Oreo draait, dan vind je Google Play Protect bij de ‘Instellingen’, onder ‘Beveiliging & privacy’. Normaal gesproken is de functie reeds geactiveerd, en dat laat je in de toekomst best ook zo. De malware-scanner controleert dagelijks miljarden apps op schadelijk gedrag, zowel in de Play Store als op je eigen toestel. Je mag er dus van uitgaan dat een nieuwe toepassing veilig en probleemloos werkt, en dat ook je privacy gegarandeerd is.
Play Protect toont je daarnaast welke geïnstalleerde apps onlangs nog gescand zijn en geeft in één zinnetje de status van je toestel weer. Bij ons luidde het verdict geruststellend ‘Dat ziet er goed uit’. Wil je meewerken aan Googles programma om de malware-scanner nog efficiënter te maken, haal onderaan dan even het schakelaartje om bij ‘Detectie schadelijke apps verbeteren’. Onbekende apps (die niet uit de Play Store komen) worden dan automatisch naar Google verzonden en vervolgens gecontroleerd.
Opsporen en op afstand wissen
Via Android Apparaatbeheer was het al langer mogelijk om een verloren of gestolen toestel op te sporen en – indien nodig – op afstand te wissen. De functie werd in Oreo 8.0 omgedoopt naar ‘Vind mijn apparaat’ (een beetje naar analogie met Apples ‘Zoek mijn iPhone’) en maakt voortaan deel uit van Google Play Protect. Let wel, met deze functie maak je je telefoon alleen ‘vindbaar’. Om het toestel daadwerkelijk terug te vinden kun je gebruik maken van deze verbeterde app of de nieuwe website. Of nog een alternatieve methode: typ in de Google-zoekbalk gewoon ‘Waar is mijn telefoon?’. Dat werkte al langer in het Engels, maar lukt nu ook gewoon in het Nederlands.
HTC B2PW4100 accu voor HTC Google Pixel 5"
Bose 061384 accu voor BOSE SOUNDLINK Mini serie
Lenovo L14M4P21 accu voor Lenovo M41-70 K41-70 serie