Nieuwe Google-telefoons heten geen Nexus en krijgen aangepaste Android-versie

31-08-2016 15:18

De nieuwe Android-smartphones van Google, bekend onder hun codenamen Sailfish en Marlin, krijgen niet de Nexus-naam. Ook krijgen de toestellen een aangepaste versie van Android 7.0 Nougat. Dat claimt Android Central aan de hand van meerdere bronnen.

Android Central beroept zich op bronnen die bekend zouden zijn met de plannen van Google. Dat de Androidmaker afstapt van de Nexus-naam op de smartphones, werd eerder al gesuggereerd door Android Police. Die website heeft mogelijk de toestellen al gezien en publiceerde een zelfgemaakte render, die het uiterlijk van de smartphones weergeeft. Bij die publicatie werd al gesteld dat er geen Nexus-naamgeving aanwezig is op de toestellen. Mogelijk wordt die vervangen door de letter 'G' op het toestel. Later verschenen er foto's van het Sailfish-toestel, maar daarop zijn helemaal geen logo's te zien. Mogelijk worden die nog toegevoegd.

Het verdwijnen van de Nexus-naam is volgens Android Central niet de grootste verandering; de nieuwe smartphones krijgen waarschijnlijk een aangepaste versie van Android 7.0 Nougat. Op welke vlakken die versie verschilt van de stockversie, die inmiddels is uitgebracht voor de huidige Nexus-modellen, is nog niet duidelijk. In ieder geval krijgen de nieuwe Google-smartphones een eigen launcher. Daarvan kwamenal afbeeldingen naar buiten.

De bronnen van Android Central weten niet te vertellen welke naam Sailfish en Marlin dan wel krijgen, als inderdaad blijkt dat Google de Nexus-naam laat varen. In ieder geval zou de naam van de fabrikant, vrijwel zeker is dat HTC, niet genoemd worden. Wel zou de naam Google op de toestellen komen te staan.

Het is nog niet duidelijk wanneer Google zijn nieuwe smartphones officieel aankondigt. Bij de introductie van Android 7.0 Nougat zei het bedrijf nog dat de LG V20 de eerste smartphone is die het nieuwe besturingssysteem krijgt. Die smartphone wordt op 6 september gepresenteerd en daarmee geeft Google aan dat de Nexus-opvolgers in ieder geval niet voor die datum komen.

Google gebruikte sinds 2009 de Nexus-naam voor zijn Android-smartphones, die altijd in samenwerking met een hardwarefabrikant worden gemaakt. De Nexus-naam werd ook gebruikt voor tablets, maar met de komst van de Pixel C kwam daar vorig jaar verandering in en sindsdien zijn er geen Nexus-tablets meer verschenen.