Nieuwe MacBook Pro kopen Alles wat je moet weten

28-10-2016 13:55

Apple heeft donderdag drie nieuwe MacBook Pro-modellen geïntroduceerd, waarvan er twee beschikken over een oled-touchstrip. De MacBook Pro’s worden aangeboden met een 13- of 15-inch scherm en zijn verder voorzien van een nieuw slanker ontwerp en ondersteuning voor de Touch ID-vingerafafdruksensor.

De belangrijkste vernieuwing is de oled-touchstrip, Touch Bar, op de plek waar normaal de fysieke functietoetsen zitten. Apple hoopt hiermee de productiviteit van de gebruiker te verbeteren, omdat ze bepaalde acties sneller zouden kunnen uitvoeren zonder dat er tools op het beeldscherm worden weergegeven. Het langwerpige scherm kan op basis van gebruik verschillende opties weergeven. Apple heeft zelf enkele features toegevoegd, maar ontwikkelaars kunnen ook ondersteuning toevoegen voor de Touch Bar.

Tijdens de presentatie van de nieuwe MacBook Pro’s liet Apple onder andere zien wat er mogelijk is met de Touch Bar wanneer je bijvoorbeeld Safari hebt geopend. Het systeem geeft in dit geval openstaande tabbladen en veelgebruikte websites weer, zodat je sneller kan wisselen. Een ander voorbeeld is de Foto-app waar straks thumbnails van foto’s en video’s in de strip worden getoond. De onderstaande video geeft je een idee hoe de Touch Bar in de praktijk werkt.

Standaard worden er in de Touch Bar virtuele knoppen weergegeven om het volume of de helderheid aan te passen. Gebruikers kunnen de indeling zelf aanpassen en bij het indrukken van de fn-knop worden de traditionele functietoetsen in digitale vorm getoond. Aan rechterkant van de strip is een aan/uit-knop geplaatst met een geïntegreerde Touch ID-vingerafdruksensor. Het is daardoor eveneens mogelijk om betalingen af te ronden via Apple Pay en ook is er ondersteuning aanwezig voor meerdere gebruikers.

De aluminium behuizing van de 13-inch MacBook Pro is 17% dunner (14,9mm) dan zijn voorganger en het gehele product heeft 23% minder volume. De 15-inch versie is 14% dunner (15,5mm) en is 20% compacter. Beide producten zijn voorzien van vier Thunderbolt 3-poorten, die allen kunnen worden gebruikt om de laptop op te laden. Apple neemt daarmee tegelijkertijd ook afscheid van de magnetische MagSafe-voedingspoort.

Apple omschrijft de nieuwe MacBook Pro’s als de krachtigste laptops die het bedrijf ooit heeft gemaakt. Het goedkoopste 13-inch model heeft een 2,9GHz dual-core Intel Core i5-processor met Turbo Boost-snelheden tot 3,3GHz, 8GB RAM en 256GB opslag. De 15-inch versie beschikt standaard over een 2,6Ghz quad-core Intel Core i7-processor met Turbo Boost-snelheden tot 3,5Ghz, 16GB RAM en 256GB opslag. In beide gevallen gaat het om Skylake-processors en niet om de nieuwere Kaby Lake-chips, vermoedelijk zijn deze nog niet beschikbaar voor fabrikanten.

De 15-inch MacBook Pro is uitgerust met AMD Radeon Pro-gpu’s op basis van de Polaris-architectuur. Er kan door de gebruiker gekozen worden tussen een Radeon Pro 450 met 2GB GDDR5-geheugen of een Radeon Pro 460 met 4GB GDDR5-geheugen. Het nieuwe flashgeheugen biedt sequentiële leessnelheden boven 3Gb/s en het is mogelijk om een 5k-scherm aan te sturen via een enkele Thunderbolt 3-poort.

Het scherm van de nieuwe MacBook Pro’s heeft een maximale helderheid van 500 nits en daarmee is het scherm 67 procent helderder dan zijn voorganger, en ook heeft het 67 procent meer contrast. Volgens Apple beschikken de Pro’s over het eerste Mac-scherm met ondersteuning voor een breder kleurbereik. Ondanks deze verbeteringen zou het scherm 30 procent minder energie verbruiken dankzij een variabele verversingssnelheid en efficiëntere led’s.

Het toetsenbord is een stukje platter geworden en de nieuwe toetsen hebben dan ook aanzienlijk minder travel. Een tweede generatie butterfly-mechanisme moet zorgen voor meer stabiliteit en feedback. Onder het toetsenbord is een Force Touch-tracpkad geplaatst dat twee keer zo groot is.

De goedkoopste MacBook Pro met Touch Bar is verkrijgbaar vanaf 1999 euro, terwijl de 15-inch MacBook Pro is te verkrijgen vanaf 2699 euro; beide modellen worden over drie tot weken geleverd. Apple brengt daarnaast ook een 13-inch MacBook Pro op de markt zonder Touch Bar en Touch ID. Deze versie beschikt over slechts twee Thunderbolt 3-poort, een tragere grafische processor en een 2,0GHz Core i5-processor. De adviesprijs bedraagt 1699 euro.