OnePlus 6 - Aan anderen gespiegeld
De OnePlus 6 smartphone heeft een vernieuwd uiterlijk, maar de karaktereigenschappen lijken hetzelfde gebleven: topspecificaties voor een messcherpe prijs en het beste dat Android te bieden heeft.
Voordat de OnePlus 6 uitgebracht werd, maakte de fabrikant al bekend dat het toestel een inkeping in het scherm zou hebben, een zogenaamde notch. Hierdoor beschikt de smartphone over nóg meer schermoppervlak aan de voorzijde. Tevens is de achterzijde is van glas, in plaats van metaal, want dat zou het ontwerp ten goede komen. Dat heb ik eerder gehoord… Ten tijde van de aankondiging van de iPhone X, en de andere Androidfabrikanten die (soms blindelings) alles nadoen wat Apple verzint. Het uiterlijk van de OnePlus 6 is daardoor wel erg mooi, maar wat generiek of karakterloos.
Dat is zonde, want het uiterlijk is de grootste vernieuwing van de OnePlus 6. Bovendien heeft het bedrijf juist een vrij uniek jong en fris karakter. Dat zie je niet aan het toestelontwerp terug. Wat ik wel zie zijn vooral vette vingervegen aan de glazen achterkant. Een hoesje is daardoor aan te bevelen, niet alleen wanneer je bang bent dat het glas fragieler is, maar ook om het toestel er minder vies uit te laten zien.
De OnePlus 6 komt in drie kleuruitvoeringen: glimmend zwart, matzwart en wit. De eerste variant glimt als een spiegel, maar het is geen verrassing dat het een ware vingerafdrukmagneet is. De matzwarte uitvoering vind ik persoonlijk het mooiste, het oogt een beetje zoals de zwarte uitvoering van de OnePlus 5 en OnePlus 5T, je zou bijna niet zeggen dat het hier om glas gaat. Ook de witte uitvoering is wat matter afgewerkt.
De prijs is ongeveer gelijk gebleven. De OnePlus 6 is vanaf 519 euro verkrijgbaar, twee tientjes duurder dan zijn voorganger(s).
Behuizing
Het toestel is volgens OnePlus waterdicht. Een ip-68 rating, die dat garandeert, ontbreekt. Wellicht om kosten te besparen en zo de prijs van de OnePlus 6 te drukken? Daardoor lijkt het mij verstandiger om geen risico te nemen en ervan uit te gaan dat de OnePlus 6 niet waterdicht is, en mocht de smartphone per ongeluk een glas limonade over zich heen krijgen en dat overleven, dan is het een mooi geluk bij een ongeluk.
De schuifknop om de geluidsstand in stil, niet storen of vol volume te zetten is van de linkerkant naar de rechterkant van de smartphone verplaatst. De dubbele camera aan de achterzijde is in het midden geplaatst, met daaronder een flits en ovaalvormige vingerafdrukscanner. Aan de onderzijde is de usb-c-poort, waarmee je de OnePlus 6 razendsnel oplaadt via de snellader. Daarnaast is gewoon een koptelefoonpoort. Eigenaardig is wel dat alle usb-c-koptelefoons die we hier hebben liggen weer niet werken op deze universele poort.
Groot scherm
Het toestel is even groot gebleven als zijn twee voorgangers. Dankzij de scherminkeping is OnePlus er echter toe in staat gebleken een groter scherm te plaatsen. Dit full HD-amoledscherm heeft een doorsnee van 6,3 inch en een beeldverhouding van 19 bij 9. Het toestel zelf blijft ondanks dat wel redelijk groot en heeft ongeveer hetzelfde formaat als de grote Plus-uitvoering van iPhone: niet geschikt voor elke broekzak dus.
Het scherm is helder en kleuren komen lekker uit. Vergeleken met de 5T zie je al een enorme vooruitgang. En het formaat, dat is wel erg prettig. De inkeping is wel even wennen. Wanneer je apps in fullscreen draait, kan hij in de weg zitten en er kunnen maar weinig notificatiepictogrammen getoond worden in de notificatiebalk. In de instellingen kun je gelukkig wijzigen welke apps in fullscreen rekening moeten houden met de notch. Of je de inkeping van toegevoegde waarde vindt, blijft een kwestie van persoonlijke smaak. Wie er echter niet van gecharmeerd is, heeft gelukkig voldoende instelmogelijkheden.
OnePlus voordelen
Je weet dat, wanneer je voor een OnePlus-smartphone kiest, je topspecificaties krijgt voor een scherpe prijs. Maar ook dat het toestel draait op een prettige Androidversie, dankzij de Oxygen OS-skin die OnePlus op Android gebruikt. De OnePlus 6 beschikt over de recentste Androidversie: 8.1 (Oreo), die dankzij Oreo’s Treble mogelijkheid nu al gebruikt kan worden voor de proefversie van Android P. Het ziet er dus naar uit dat de OnePlus 6 snel updates gaat ontvangen van nieuwe Androidversies. Dat zou een mooie vooruitgang zijn, want hoewel de vorige OnePlus-smartphones netjes up-to-date gehouden worden, verliep de uitrol traag.
Oxygen OS grijpt verder niet heel erg in op Android. Hierdoor draait het toestel soepel op de OnePlus 6 en loop ik niet tegen vastlopers aan. Je kunt veel instellen, zodat je het toestel helemaal naar eigen hand kunt zetten (alhoewel ik er persoonlijk gek van word dat ik het accupercentage niet meer in de batterijbalk kan tonen). Verder zijn er functies toegevoegd als gaming modus (die het toestel optimaliseert voor games en je tevens niet lastigvalt met notificaties) en leesmodus, die het scherm zwart-wit maakt om zo ontspannen mogelijk te kunnen lezen. Ook de ontgrendeling met gezichtsherkenning springt er uit. Deze mogelijkheid is natuurlijk niet nieuw en het is nooit de veiligste manier van ontgrendeling. Toch werkt het ontzettend snel en is het me nog altijd niet gelukt de gezichtsherkenning te misleiden.
Specs
De specificaties om Android goed te laten draaien zijn dus aanwezig: een Snapdragon 845 processor en meer dan genoeg werkgeheugen. Maar om eerlijk te zijn, Android draaide al als een zonnetje op de voorgaande toestellen. Een groot verschil zul je dan ook niet merken. Voor wie onlangs een OnePlus 5 of 5T heeft gekocht ook een hele geruststelling. Een upgrade van een van deze toestellen is dan ook niet nodig.
Er zijn naast de kleurverschillen drie uitvoeringen van de OnePlus 6, een met 64GB opslaggeheugen en 6GB werkgeheugen, een variant met 8GB en 128GB en de duurste heeft tenslotte nóg twee keer zoveel opslag (256GB). Of je voor 6 of 8GB werkgeheugen gaat maakt niet heel veel uit, het toestel zal ietsje sneller zijn als je veel apps draait. Maar ga wel van tevoren goed na hoeveel opslag je nodig hebt, er is namelijk geen geheugenkaartslot. Een tweede simkaartslot is er wel, wat handig is op verre reizen of als je het toestel ook zakelijk gebruikt.
De accucapaciteit is hetzelfde gebleven: 3.300 mAh. Voor een toestel van dit formaat is dat niet bijster groot, en zo’n enorm scherm heeft natuurlijk ook zijn energie nodig. De accuduur valt dan ook wel tegen, alhoewel de resultaten heel erg wisselend zijn. Soms kom ik de dag makkelijk door met een volgeladen accu, maar soms ook niet. Het scherm is natuurlijk een grote factor hierbij, dus wanneer het toestel vaak standby is, dan merk je weinig verschil met andere smartphones. Bij regelmatig gebruik loopt de accu vaak te snel leeg, dat is wel teleurstellend. Ik hoop dat OnePlus er met een update nog verbetering in weet aan te brengen, maar aangezien veel smartphones met zo’n groot scherm tegenwoordig een accu hebben van rond de 4.000 mAh, vrees ik dat de accuduur van de OnePlus 6 een minpunt blijft.
Camera
OnePlus timmert flink aan de weg om zijn camera’s te verbeteren. Het bedrijf wil een ‘flagship killer’ zijn en OnePlus moet hiervoor alle zeilen bijzetten. Ontwikkelingen op cameragebied gaan namelijk hard en de iPhone X, Huawei P20 Pro en Galaxy S9+ zetten hard in op hun smartphonecamera’s, waarbij Samsung onlangs in een cameratest het meeste indruk maakte.
En stilgezeten heeft OnePlus niet! Allereerst is de panorama-bug verholpen, die op vorige toestellen ook aanwezig was: het toestel was niet in staat meerdere foto’s goed aan elkaar te plakken. De OnePlus 6 heeft daar geen last van.
Verder is de smartphone in staat keurige slowmotion-video’s af te leveren en zijn de camera’s in staat betere foto’s te maken in donkere omgevingen. De dubbele camera aan de achterzijde kan gebruikt worden voor optische zoom en scherptediepte-effect bij portretfoto’s. Een update die gaat volgen voegt dit effect softwarematig ook toe voor de frontcamera.
Ik merk dat de camera een stuk beter is geworden. Foto’s zijn helder, scherp en aardig natuurgetrouw. Wanneer het licht uit gaat blijft redelijk veel behouden en valt de ruis alles mee. Een flinke vooruitgang dus, en in zijn prijsklasse is er lastig beter te vinden. Maar de flagship killer op cameragebied is de OnePlus 6 helaas nog altijd niet, hoewel de verschillen kleiner lijken te worden.
Alternatieven
Jammer voor OnePlus is dat de Galaxy S9 (en S9+) met een enorm tempo in prijs dalen. Op het moment van schrijven zelfs 650 en 750 euro. Zoek je een betere camera (en design), dan kun je wellicht beter die 100 euro extra neerleggen. Qua prijs-kwaliteitverhouding moet de OnePlus het alleen opnemen tegen de Nokia 7 Plus. Hoewel de Nokia 120 euro goedkoper is, heeft de OnePlus 6 betere specificaties en camera’s. Nokia heeft met Android One echter een troef in handen.
Conclusie
Hoewel de OnePlus 6 qua ontwerp er niet uitspringt, komt de smartphone zijn beloftes wederom na. Met zijn prestaties, prachtige scherm en Oxygen OS (in combinatie met een up-to-date Android) valt het nauwelijks meer uit te leggen waarom je voor een duurder toestel zou kiezen van Apple, Samsung, Huawei, Sony of LG. Alleen moet je wel rekening houden met een wisselende accuduur, dus zorg dat je je snellader binnen handbereik houdt.
ACER AC14A8L voor Acer V15 Nitro Aspire VN7-571 VN7-591 VN7-791 Li-ion 52.5Wh 11.4V
DELL NHXVW voor Dell Latitude E5420 E5420m Li-ion 87WH 11.1V
MICROSOFT BV-T5E voor Microsoft Lumia 950 RM-1106 RM-1104 RM-110 McLa Li-ion 3000mAh/11.6wh 3.85V
BOSE 063404 voor BOSE SOUNDLINK Mini I serie Li-ion 2230mAH/17Wh 7.4V
ASUS A32N1331 voor ASUS 450 E451 E551 PU450 PU451 PU550 PU551 PRO450 Li-ion 56Wh/5200mah 10.8V
DELL H76MV T0TRM voor DELL Precision M3800 & XPS 15 9530 61Wh 11.1V Li-ion 61Wh/6cell 11.1V