Samsung Galaxy S8 - Beeldige smartphone
Bijna alleen nog maar een beeldscherm, dat is het gevoel dat je krijgt wanneer je de Galaxy S8 in handen krijgt. Zijn voorganger, de Galaxy S7 werd door ons vorig jaar nog uitgeroepen tot smartphone van het jaar. Volgt zijn beeldigere opvolger dit op?
De Galaxy S8 is zonder twijfel de mooiste smartphone die ik in handen heb gehad. Door het rond-aflopende scherm heeft het toestel alleen randen boven en onder het scherm. Het geeft het overduidelijke doel van Samsung weer: zo veel mogelijk ruimte praktisch benutten, om het formaat van het toestel acceptabel te houden en tegelijkertijd een prettig groot schermformaat te bieden. Het eindresultaat oogt prachtig, bijna futuristisch. Het toestel is stevig en bovendien weer waterdicht afgewerkt met metaal en glas.
Hiervoor hebben de designers van Samsung wel een paar lastige keuzes moeten maken. Allereerst is er geen ‘platte’ variant meer. Alleen maar een afgebogen scherm. Bij het uittesten van de Galaxy S6 en S7 had ik vorige jaren wat last van het gebogen scherm, omdat ik bij het vasthouden mijn vingers op het scherm heb en het toestel daarop reageerde. Bij de Galaxy S8 heb ik dat probleem helemaal niet gehad.
Het toestel is wel wat dun en glad. Tijdens de testperiode ben ik steeds erg bang geweest het toestel te laten vallen. Gelukkig gebeurde dat niet, maar wanneer je voor de S8 kiest is een hoesje geen overbodige luxe. Vooral niet omdat de smartphone pittig geprijsd is: 800 euro voor de gewone versie. Voor de Plus-variant, die een slag groter is en een grotere batterij heeft, betaal je 100 euro meer.
Handen en ogen
Samsung heeft er daarnaast voor gekozen de home-knop onder het scherm te vervangen met een drukgevoelige plaats aan de onderkant van het scherm. Het voelt alsof je het scherm indrukt om het toestel uit standby-modus te halen, terwijl dat eigenlijk niet zo is. De vingerafdrukscanner die Samsung tot voorheen in de home-knop onder het scherm plaatste, is naar de achterkant verplaatst en bevindt zich naast de camera. Wanneer ik de vingerafdrukscanner wil gebruiken ben ik echter constant met mijn wijsvinger aan het zoeken naar het scanplaatje. Het maakt de vingerafdrukscanner, die juist bedoeld is voor wat extra veiligheid zonder in te boeten op gebruiksgemak, onnodig veel gebruiksonvriendelijker.
Gelukkig heeft Samsung een ander nieuwigheidje dat de pijn van de misser van de vingerafdrukscanner verzacht. Je kunt het toestel ontgrendelen door middel van gezichtsherkenning. Dat is niet geheel nieuw, het was ook aanwezig op de Note 7, die door hardwarefalen nooit officieel uit is gekomen in Nederland. De gezichtsherkenning werkt verrassend goed. Ik heb hem niet kunnen misleiden met een ontgrendelpoging door middel van een foto en ook andere mensen kwamen er tijdens mijn testfase niet in. Wanneer het wat donkerder is of als je een sjaal draagt, kan de gezichtsherkenningscamera zijn werk echter niet doen, waarna je alsnog bent aangewezen op de vingerafdrukscanner of een toegangscode.
Alles op het scherm
Veel moeite is dus gestoken om het scherm de volle aandacht te geven. De hoeken van het scherm lopen rond af, net als de randen, een mooi detail. Het scherm heeft een doorsnee van 5,8 inch oftewel 14,7 centimeter. Op papier is dat heel groot, maar in praktijk valt dat wel mee. Dat komt niet alleen door de gebogen schermranden, maar vooral door de opvallende schermverhouding van 18,5 bij 9. Samsung is niet de enige die experimenteert met een langwerpiger scherm, de G6 van LG kwam daar onlangs ook mee. De vreemde schermverhouding houdt wel in dat foto’s en video’s meestal niet helemaal passen. Maar het heeft ook een positieve kant, zo kun je ook twee apps op een behoorlijk praktische manier over het scherm verdelen.
Het amoled-schermpaneel is van schitterende kwaliteit. Ontzettend helder en kleurrijk, soms met een iets overdreven kleurweergave, maar gelukkig kun je dit aanpassen. Door de gebruikte schermtechniek is zwart ook werkelijk zwart. Ik moet zeggen dat het een genot is om met het scherm te werken, vooral voor het bekijken van foto’s en video’s, ook vanwege het feit dat het toestel niet meer reageert op onhandig geplaatste vingers aan de zijkant.
Cameravervanger
Vorig jaar was de Galaxy S7 niet te verslaan op cameragebied. Zelfs de meest geduchte concurrenten zoals Apple, LG en Huawei, die met dubbele camera’s in smartphones kwamen aanzetten, kunnen niet tippen aan de camera van de S7. Vooral het lage diafragma van f/1.7 zorgde ervoor dat in lastige situaties met weinig licht de camera van de Samsung-smartphone niet alleen beter was dan andere smartphones, maar ook de compactcamera het bestaansrecht bijna volledig ontnam. Alleen op het gebied van optische zoom kan de smartphone nog niet meekomen.
De camerasensor van de Galaxy S8 is slechts een kleine stap vooruit ten opzichte van de S7. Is dat erg? Absoluut niet! Ik ben zeer onder de indruk van de prestaties. Vooral in donkere omgevingen wist de camera als een soort nachtkijker te fungeren: op de foto die ik maakte zag ik meer details dan dat ik zelf zag. Alleen merkte ik dat de sensor wel wat moeite had met licht in donkere omgevingen, bijvoorbeeld bij straatverlichting in de avond. Hiervoor zul je toch de professionele modus in moeten duiken.
Wanneer de lichtomstandigheden minder donker zijn, zijn de resultaten ook erg goed. Kleuren lijken soms wel iets opgeblazen, wat minder natuurlijk. Anderzijds ogen de foto’s daardoor wel indrukwekkender. Ben je op zoek naar een smartphone met de beste camera, dan lijkt Samsung’s nieuwste topsmartphone wederom de beste keuze.
Spierballen
Ook de rest van de hardware is zeer indrukwekkend te noemen: een snelle octacore processor, vier gigabyte werkgeheugen en 64GB opslag (uitbreidbaar met geheugenkaart). Ongetwijfeld ruim genoeg om meer dan twee jaar mee te kunnen.
De hartslagmeter, die drie jaar terug geïntroduceerd werd met de Galaxy S5, is wederom op de achterkant te vinden. De toegevoegde waarde hiervan ontgaat me volledig. Niet alleen omdat je een tamelijk onbruikbare momentopname van je hartslag maakt, maar ook omdat de scanner alleen gebruikt wordt in de S Health-app van Samsung.
Ook voor muziekliefhebbers biedt de S8 een extraatje. De meeste smartphones bieden audio in 24-bit-kwaliteit. De Galaxy S8 in 32-bit. Helemaal nieuw is dit niet, de V10 van LG bood dit vorig jaar ook. Het geluid uit het ingebouwde speakertje aan de onderkant blijft blikkerig. Maar als je een goede koptelefoon hebt aangesloten op de 3,5 mm audiopoort (die gelukkig gewoon aanwezig is!), hoor je het verschil zeker. Dit hoor je in zekere zin al terug in de bijgeleverde AKG-headset.
Accu
Aanvankelijk was ik ook wel bang dat het grote scherm en krachtige hardware de accuduur geen goed zouden doen. Aanvankelijk schrok ik ook wel, met een gekoppelde smartwatch, always-on screen aan en andere instellingen op volle kracht had de accu moeite om de dag door te komen. Gelukkig kun je veel instellen, de schermresolutie bijvoorbeeld. Eigenlijk heeft een QHD-resolutie alleen echt toegevoegde waarde bij VR, dus die kun je het beste op gewoon Full-HD zetten (2220 bij 1080). Ook het always-on screen, waarbij het scherm constant een klokje en eventuele meldingen laat zien, is bepaald geen noodzaak. Toen ik dit instelde en Samsung de energieslurpende apps liet sluimeren rekte ik de accuduur op naar twee dagen. Wat weer uiterst acceptabel is voor een smartphone.
Bixby
De introductie van de Galaxy S8 is eveneens de introductie van Bixby. Samsung’s alternatief voor Siri, Cortana en Google Assistant. Bixby zit werkelijk overal in Android ingebouwd. Wanneer je je homescherm naar rechts veegt krijg je een overzichtscherm met informatie die volgens Samsung relevant voor je is, zoals agenda-afspraken, weer, oude foto’s... In de camera-app is een Bixby-knop aanwezig, zodat je de assistent kunt gebruiken voor bijvoorbeeld objectherkenning. Zelfs aan de linkerzijde van het toestel van het toestel is een knop aanwezig die je direct naar het Bixby-overzichtsscherm brengt, zelfs als het toestel in standbymodus staat. In een relatief korte testperiode is het ontzettend veel voorgekomen dat ik ongevraagd in het Bixby-startscherm terecht kwam. Vooral dankzij die vreemde, onnodige knop. Die overigens niet te configureren valt voor andere doeleinden. Bijvoorbeeld als sluiterknop.
Dat is een beetje het probleem van Bixby. In praktijk merkte ik dat het voor mij persoonlijk werkelijk niks toevoegt. Het doet me erg denken aan Google Now. Probleem is echter dat Samsung het overal opdringerig in heeft verwerkt, je mag het niet weghalen. Het is overal, nog voordat het zich heeft bewezen. Op het moment van schrijven is de spraakassistent nog niet beschikbaar. Deze zal binnenkort Engelssprekend verschijnen.
TouchWiz
Naast Bixby kun je er bij Samsung natuurlijk vanuit gaan dat er veel aan Android 7 gesleuteld is. Enerzijds positief, het besturingssysteem ziet er prachtig uit, met veel oog voor detail zoals lettertypes en icoontjes. Ook op het gebied van energieverbruik heeft Samsung keurig werk afgeleverd.
Maar niet alles is een stap vooruit. Het toestel staat bomvol met Microsoft-bloatware, er zijn twee browsers, twee applicatiewinkels en een hoop andere Samsung-apps. In deze telefoon-prijscategorie zou je dit soort toevoegingen niet mogen verwachten.
Conclusie
De Samsung Galaxy S8 is zonder twijfel de beste smartphone van het moment te noemen. Er wordt veel geboden, van prachtig design waarbij het scherm volledig tot zijn recht komt tot de fantastische camera en zelfs de bijgeleverde headset. Maar dat mag ook wel, want de smartphone is niet goedkoop. Verre van zelfs. 800 euro, of zelfs 900 voor de grotere Galaxy 8+ is lastig goed te praten.
Trefwoorden:
dagboek | test | Review | Samsung | smartphone | Galaxy | Beste Smartphone | S8