Speciale tekens gebruiken in Word en Windows 10

19-05-2017 15:14

Het is heel eenvoudig om speciale tekens in Windows 10, bijvoorbeeld in Word, in te voeren. Dat kunnen de é of een omgekeerd vraagteken zijn, maar ook wetenschappelijke noteringen, Griekse letters, valutatekens, je kunt er alle kanten mee op. Hier laten we zien hoe je speciale tekens in Word en de rest van Windows 10 gebruikt.

Net als alle andere programma's die tekst gebruiken, maakt Microsoft Word gebruik van ASCII-code. Dat is een numerieke code voor ieder alfabetisch, numeriek en speciaal teken op je toetsenbord. Hoofdletters hebben weer een andere code dan kleine letters. Met behulp van deze vaste codering weten alle programma's precies welke karakters weergegeven moeten worden. De codering is numeriek, dus elk teken heeft zijn eigen nummer dat overal hetzelfde in.

Speciale karakters gebruiken

Net zoals computerprogramma's dat doen, kun je ook zelf gebruik maken van ASCII-codes door de Alt-toets ingedrukt te houden terwijl je op het numerieke deel van je toetsenbord de ASCII-code van het teken dat je wilt invoeren intypt. Dit werkt niet alleen in Word, maar vrijwel overal in Windows 10. Hiervoor moet je natuurlijk wel weten welke code bij welk teken hoort.

Je kunt echter ook een lijst met speciale tekens openen om het symbool dat je nodig hebt op te zoeken en te kopiëren. Deze lijst laat ook de ASCII-code zien, zodat je voor de volgende keer weet welke code je moet gebruiken om het teken sneller in te kunnen voeren.

Speciale tekens selecteren in Word.

Om dit in Windows 10 te doen, moet je in de zoekbalk speciale tekens typen. In het venster dat verschijnt als je op het zoekresultaat klikt, kun je tekens opzoeken, selecteren en dergelijke.

In Word moet je naar Invoegen > Symbool gaan en op Meer symbolen klikken om een soortgelijke lijst tevoorschijn te halen. Hierin staat onderaan de sneltoets weergegeven die je kunt gebruiken om het geselecteerde symbool door middel van je toetsenbord in te voeren. Dit kan een ASCII-code zijn of een andere sneltoets, afhankelijk van het symbool of je instellingen.