Versnel de opstarttijd van je computer

26-09-2017 16:18

Vandaag de dag worden heel wat computers voorzien van een bliksemsnelle SSD, wat goed nieuws is voor iedereen. Deze snelle opslag wordt bijna nooit traag doorheen de jaren, omdat er zoveel snelheidsmarge is. Een klassieke harde schijf heeft wel flink wat problemen op dat vlak. Een nieuwe computer die snel opstart wordt na een half jaar een schildpad, na een jaar een slak en na twee jaar gooi je hem uit het raam van frustratie. Nochtans kan je sinds Windows 10 gemakkelijk zelf analyseren welke opstartprogramma’s veel geheugen vereisen of je processor stevig belasten.

Allereerst moet je al weten waar je de opstarttijd van programma’s kan terugvinden. Verrassend genoeg moet je daarvoor eerst Ctrl+Alt+Del indrukken. Kies daarna in de lijst onderaan ‘Taakbeheer’. Een andere sneltoetscombinatie die iets moeilijker is om te onthouden maar je wel direct naar Taakbeheer brengt: Ctrl+Shift+Esc.

Prestaties analyseren

Klik eerst links onderaan op ‘Meer details’. Op het eerste scherm zie je onmiddellijk alle processen die actief zijn op computer, verdeeld in ‘Toepassingen’ (bovenaan) en ‘Achtergrondprocessen’ (onderaan). Je kan hier ook direct zien hoe sterk je computer wordt belast door naar de percentages te kijken bovenaan bij ‘Processor’, ‘Geheugen’, ‘Schijf’ en ‘Netwerk’. Alle percentages bij een computer in rust zouden zo laag mogelijk moeten zijn, behalve het geheugengebruik. Dat mag niet in de buurt van 90 procent of hoger komen, of je computer wordt trager. De enige oplossing hiervoor is programm’s sluiten die actief zijn, of extra RAM-capaciteit bijkopen.

Wil je graag een visuele weergave van de actuele computerprestaties? Klik dan bovenaan op het tabblad ‘Prestaties’ om een mooie grafiek tevoorschijn te toveren. Klik nu links op elk segment om verder in detail alles te bekijken. Ziezo, je weet nu waar je direct de actuele belasting van je computer kan bekijken. Het ergste kwaad van een trage computer zit hem echter in de opstartprogramma’s. Die vertragen namelijk het opstarten van je computer en blijven de hele tijd actief op de achtergrond. Ze eten waardevolle processor- en geheugencapaciteit op, zonder dat dit voor elke toepassing nodig is. Tijd om alles te analyseren.

Opstartprogramma’s uitschakelen

Klik op het tabblad ‘Opstarten’ om te kijken wat er allemaal met je computer mee opstart. In de kolom ‘Status’ kan je zien of een opstartprogramma in- of uitgeschakeld is. Als je die optelt en op meer dan 15 programma’s uitkomt, zit je in de problemen en wordt je computer hopeloos vertraagd. Hoe minder programma’s mee opstarten, hoe sneller je computer wordt.

Direct alle opstartprogramma’s uitschakelen? Windows gaat niet protesteren, maar de kans is groot dat een aantal programma’s of functies op je computer ineens niet meer werken wanneer je opnieuw opstart. Doe je iets kwaad door een programma uit te schakelen? Nee, want mocht er een functie niet werken, dan kan je het programma in de lijst gewoon terug inschakelen. Eerst is het belangrijk om te weten wat er zwaar weegt op je computer en wat niet. Een licht programma dat amper geheugen opneemt, is zelden tot nooit de boosdoener van een trage computer.

In de laatste kolom vind je de invloed van de opstarttijd in drie stappen: weinig, normaal en veel. Alles wat gemarkeerd wordt met ‘Weinig’, mag je eigenlijk al met een gerust hart laten staan omdat ze geen invloed hebben op je systeem. De opstartprogramma’s die ‘Normaal’ of ‘Veel’ als markering hebben, verdienen wel je aandacht. De vraag is natuurlijk hoeveel normaal of veel echt is? Daarvoor moet je nog een extra gegevenstabel openen. Rechterklik hiervoor op ‘Status’ en kies ‘CPU bij opstarten’.

In de nieuwe kolom uiterst rechts zie je nu de tijd die je computer nodig heeft om het programma mee op te starten. Alles wat meer dan 500 ms of langer duurt, mag je eens onder de loep nemen. Wees kritisch met programma’s die de opstarttijd met meer dan een halve seconde vertragen. Is het echt noodzakelijk dat ze onmiddellijk opstarten met Windows? Klaar om wat programma’s uit te schakelen? Selecteer en klik rechts onderaan op ‘Uitschakelen’.

Onbekende programma’s

De kans is groot dat er een heleboel dingen tussen staan die je helemaal niet herkent en dus ook niet weet of je ze mag uitschakelen of niet. Je kan nu twee verschillende aanpakken kiezen: google het proces en lees je wat in, of surf naar te weten of het een belangrijk bestand is of niet. De website geeft informatie over hoe frequent het proces opstart bij mensen wereldwijd, wat het exact doet, en van wie het is. Aan de hand van al die informatie kan je dan een juiste beslissing nemen.

Mijn belangrijkste tip? Ga op je gevoel af en schakel telkens iets uit wanneer je twijfelt. Blijf daarna je computer gewoon gebruiken en kijk of alle programma’s die je regelmatig gebruikt nog steeds goed werken. Je mag er sowieso altijd op rekenen dat Windows perfect blijft opstarten en werken, iets wat in het verleden bij Windows 7 of lager niet altijd het geval was. En belangrijk: werkt er één functie of programma toch niet optimaal? Keer terug naar Taakbeheer en schakel de desbetreffende functie opnieuw in.