Waarom je eigenlijk echt je telefoon moet uitzetten op het vliegtuig
"Dames en heren, gelieve alle elektronische toestellen uit te schakelen of in vliegtuigmodus te zetten." Het is een standaard bericht op eender welke vlucht, en veel mensen geloven dat de signalen van de elektronica de werking van het vliegtuig kunnen hinderen. Maar is dat wel zo?
Kan een vliegtuig crashen omdat iemand zijn telefoon vergat uit te zetten? Of is dat gewoon een uitvinding van de luchtvaartmaatschappijen om een rustige vlucht te hebben?
Vliegtuigcrash?
Tijdens iedere vlucht is het hetzelfde liedje: je mobiel moet uit of in de speciale vliegstand. De stewardessen hameren er altijd weer op. Er is geen bewijs dat een elektronisch apparaat van een passagier ooit een crash heeft veroorzaakt. Deskundigen zeggen bovendien dat de moderne technologie veilig en betrouwbaar is.
Irritant
Mobiele telefoons storingen kunnen veroorzaken op radio’s van het vliegtuig, maar dat het bijna nooit voorkomt. “Je hebt vast weleens de storing gehoord als je telefoon dichtbij een speaker ligt”, aldus de piloot. “Het geluid dat je hoort is best irritant.”
Een of twee keer
Volgens de piloot is het niet zo dat dit gebeurt iedere keer dat er een telefoon aanstaat. Ze vliegen zo’n vijftig keer per maand en horen het in die periode slechts één of twee keer door hun koptelefoon.
Vergeten
En meestal gaat dat dan om toestellen die van de crew zijn. Zij vergeten de vliegtuigstand nog wel eens in te schakelen en zitten dicht bij de radio, wat de kans op een storing vergroot. Maar als dit vaker voorkomt, dan kunnen de piloten misschien wel een belangrijke radio-oproep van de luchtverkeersleiding op de grond missen.
Belangrijk
En daarom is het toch belangrijk om de telefoon op de vliegtuigstand te zetten. Maar onthoud, neerstorten gebeurt dus niet als je het toch een keer vergeet.
Trefwoorden:
dagboek | hardware | Luchtvaart | Multimedia | Telefoons