Wat je moet weten over lithium-ion batterijen

20-07-2017 15:41

Het klinkt allemaal vanzelfsprekend. De batterij is leeg, even een lader erbij pakken en hoppa, een paar uur later is de accu vol. Handig! Snel, milieuvriendelijk, kostenefficiënt en duurzaam. In 9 van de 10 gevallen hoef je niet naar je batterijen om te kijken en zijn ze na een nachtje slapen weer vol. Bij Lithium-Ion accu's gaat dit helaas niet altijd op en zul je zeer goed op moeten letten. Want een Li-on accu kan bij verkeerd gebruik zéér gevaarlijk zijn.

Batterij-PC Kunnen de batterijen verkopen geen gevaar opleveren.

Wat is een Lithium-Ion accu?

Een Lithium-Ion accu is een batterij waarbij de Ionen van de batterij verschuiven van de negatieve electrode, naar de positieve electrode, en andersom. Lithium-Ion batterijen zijn tegenwoordig een veelgebruikte accu in consumentenelektronica, de meest gebruikte batterij in telefoons, mp3 spelers en overige draagbare apparatuur. Lithium-ion batterijen hebben een zeer hoge energiedichtheid, geen geheugen effect en hebben een geringe zelfontlading.

Eigenschappen

De spanning van een enkele batterijcel staat meestal vastgezet op 3.6 of 3.7 volt. Dit noemen we de nominale spanning. Echter kan de daadwerkelijke spanning tijdens het gebruik variëren van 2.4 tot 4.2 volt. Wanneer de spanning onder de 2.4 volt komt, gaat de cel kapot. De cel is te diep ontladen en onherstelbaar beschadigd. Daarom wordt vaak een veiligheidsspanning van 3 volt aangehouden. Als de cel tot dit voltage wordt ontladen is er niets aan de hand. Het opladen van een Li-Ion accu duurt doorgaans 3 uur. Staar je niet blind op snelladers voor deze batterijen, praktijktests hebben aangetoond dat er 3 uur nodig is totdat een accu volledig is opgeladen.

Wat zijn in het kort de voordelen van een Li-Ion accu:

  • Zeer hoge energiedichtheid
  • Geringe zelfontlading
  • Geen geheugeneffect
  • Hoog vermogen, lange levensduur

Wat zijn in het kort de nadelen:

  • Relatief duur in aanschaf
  • Gevaarlijk bij verkeerd gebruik
  • "Unprotected" accu's moeten continu gecontroleerd worden

Levensduur

Gemiddeld genomen hebben Li-Ion batterijen een levensduur van 3 jaar. De levensduur van een accu begint al af te nemen op het moment dat de batterij de fabriek verlaat.

Zoals al eerder vermeldt, hebben Li-Ion batterijen een minimale zelfontlading. Je zou dus gerust je volle accu's weg kunnen leggen en een paar maanden later weer kunnen gebruiken. Je hebt dan nog nagenoeg de volledige capaciteit beschikbaar. Hoewel, hoe voller de batterij wordt weggelegd, hoe sneller de batterij van binnen begint te oxideren en dus de levensduur afneemt. Wanneer je de accu's een langere tijd niet gebruikt, leg ze dan weg terwijl er nog zo'n 60-70% capaciteit in zit. Dit is ongeveer 3.7 volt.

Kort gezegd: de levensduur van de accu is afhankelijk van de mate van laden en ontladen. Verschillende tests wijzen uit dat wanneer een Li-Ion accu volledig wordt opgeladen tot 4.2 volt, het aantal laadcycli rond de 500 ligt. Wanneer de accu tot slechts 90% wordt opgeladen (gelijk aan 4.1 Volt) zijn er ruim 1000 laadcycli haalbaar. Het is dus niet geheel onverstandig om de accu met een multimeter na te meten.