Windows 10 support jaar langer voor enterprises dan consumenten

10-08-2016 15:47

Gebruikers van Windows 10 Enterprise krijgen na installatie van de Anniversary Update een jaar langer ondersteuning. Dat geldt niet voor de gebruikers van andere Windows 10-versies.

De Anniversary Update van Windows 10 - beschikbaar sinds vorige week - is een zogeheten Long term Servicing Brand (LTSB). Deze versie is bedoeld voor systemen waar stabiliteit en continuïteit belangrijk zijn. De eerste LTSB is in principe gelijk aan de versie die in juli 2015 uitkwam voor consumenten. Microsoft garandeerde daarvoor ondersteuning tot 14 oktober 2025. Nu de nieuwe LTSB-versie er is, krijgt deze opnieuw 10 jaar ondersteuning, ofwel tot 13 oktober 2026.

Voor Home en Pro verandert er niets

Die aanpassing aan de gegarandeerde levensduur van het besturingssysteem geldt niet voor gebruikers van Windows 10 Home of Windows 10 Pro. Daar blijft de beloofde ondersteuning met veiligheidsupdates geldig tot oktober 2025, ook al is de Anniversary Update geïnstalleerd.

De aanpassing van de LTSB-ondersteuning door Microsoft is een bevestiing van een aanname die Gartners Steve Kleynhans in juli vorig jaar al maakte, memoreert Computerworld. "Op enig moment moet Microsoft de klok herstarten en beginnen aan een nieuwe 10 jaar support en ergens een paaltje in de grond slaan." Blijkbaar is een nieuwe LSTB dat paaltje.