Windows 10-updates exploderen
Volgens de informatie die LANDesk vorige maand publiceerde en die deze maand is aangevuld door Computerworld worden de cumulatieve updates voor de drie versies van Windows 10 opgeblazen tot enorme omvang.
Updates voor versie 1507 van Windows 10, de eerste uitgave van juli 2015, zijn met 153 procent
gegroeid voor de 32-bits versie en met 181 procent voor de 64-bits versie. Dat betekent van 184 MB en 368 MB naar 466 MB en 1034 MB. In een jaar tijd dus.
De cumulatieve updates voor versie 1511, de eerste grote update uit november 2015, zijn werkelijk geëxplodeerd. De eerste 64-bit 1511-update was een schamele 49 MB, maar eerder deze maand kwam een cumulatieve update uit van liefst 989 MB, een groei van 1918 procent in nog geen jaar.
De nieuwste Windows 10, versie 1607 uit augustus van dit jaar, is ook uitgedijd: de 64-bits versie nam met 591 procent toe van 113 MB naar 781 MB.
"Cumulatieve updates beginnen al groot en worden enorm", zegt Stephen Brown, directeur productmanagement bij LANDesk, in een blogpost op 21 september.
Updates nemen in grootte toe omdat ze cumulatief zijn. De 989 MB-update deze maand had niet alleen nieuwe probleemoplossingen, maar tevens alle eerdere fixes die in eerdere updates waren meegenomen. Elke maand stapelen de fixes zich op.
Maar die explosie van de updates voor Windows 10 gebeurt met een goede reden, zegt Rex McMillan, een andere productmanager bij LANDesk, desgevraagd. "De cumulatieve updates bevatten zowel security-updates als feature-updates. Het model van Microsoft, we build as we go betekent dat het aantal bestanden dat veranderd wordt hoog is. Ze beroeren een hoog percentage van de code."
Met andere woorden: hoe meer veranderingen, des te groter de update.
Het enige dat de cumulatieve updates weerhoudt om op te zwellen tot onbeheersbare enormiteiten is dat bij elke release van een editie de grootte van de updates weer wordt teruggebracht tot een bepaalde hoogte. In november 2015 bijvoorbeeld kreeg de originele Windows 10 (1507) een cumulatieve update van 515 MB. Maar na de upgrade naar versie 1511 ontving de gebruiker een eerste update van slechts 49 MB.
De eerste update na versie 1607 was 119 MB, slechts een fractie van de 917 MB die versie 1511 ontving, of de 776 MB die dezelfde maand voor versie 1507 uitkwam.
Grote updates hoeven niet voor iedereen een pijnpunt te zijn, maar degenen die nog te maken hebben met een beperkte bandbreedte in hun internetverbinding, of degenen die nog voor elke bit en byte moeten betalen, wordt het lastiger.
Nu gaat Microsoft ook voor Windows 7 hetzelfde concept van updaten hanteren. Heeft slechts een kwart van alle Windows-gebruikers Windows 10, liefst de helft van alle PC's wereldwijd draait nog Windows 7.
En Microsoft verwacht zelfs dat de updates voor Windows 7 nog groter zullen groeien dan die voor Windows 10.
Op de volgende pagina: Wat zijn de gevolgen van de cumulatieve updates voor gebruikers van Windows 7?
"De rollups zullen klein beginnen, maar we verwachten dat deze in de tijd zullen groeien naar een grootte van ongeveer 500 MB", zei productmarketingmanager Nathan Mercer van Microsoft eerder dit jaar bij de aankondiging van het nieuwe updatemodel voor Windows 7.
Maar als het tempo van die updates ongeveer gelijk is van die voor Windows 10, zullen de cumulatieve updates voor Windows 7 groeien naar ongeveer 1,6 GB in april 2017, dus drie maal zo groot als wat Mercer eerder had verwacht.
Maar dat is niet waarschijnlijk, zegt McMillan, vanwege het simpele feit dat Microsoft niet met Windows 7 zal stoeien als het gaat om nieuwe features, maar alleen kwetsbaarheden zal dichten en bugs platslaan. McMillan verwacht dat de uiteindelijke grootte van de updates de 500 MB van Mercer zal halen, waarschijnlijk al binnen enkele maanden, en vanaf dat moment slechts langzaam zal groeien.
Maar zelfs een grootte van 500 MB zal al te veel zijn voor sommige klanten.
Een aantal gebruikers en IT-admins hebben al hun zorgen geuit vanwege de steeds maar uitdijende updates. "Dat kan een impact hebben op de bandbreedte bij het downloaden en installeren", schreef iemand in een comment op de blogpost van Mercer in augustus.
McMillan heeft dergelijke reacties ook gehad van klanten van LANDesk. "Ik krijg meerdere telefoontjes per week over de bandbreedte", bevestigt hij, verwijzend naar de cumulatieve updates voor Windows 7. "Veel van hen hebben nu eenmaal geen dikke pijp, dus dit is een volkomen nieuw probleem voor hen."
McMillan haalt retailers en organisaties in de zorg als voorbeelden aan van gebruikers die een limiet op hun bandbreedte hebben (sommige zelfs nog met inbelverbindingen, anderen moeten gebruik maken van internet via de satelliet), die dus tijdrovende downloads tegemoet kunnen zien als de cumulatieve updates groeien in grootte.
Voorheen konden updates een voor een worden geselecteerd, wat admins de kans gaf bepaalde patches of hotfixes te weigeren. Maar het alles-of-niets-model dat Microsoft nu hanteert zet admins voor het blok.
"Dit heeft een grote impact", zegt McMillan. "Gebruikers moeten nu keuzes maken die ze niet eerder hoefden te doen."
Trefwoorden:
dagboek | Microsoft | UPDATES | Windows 10 | windows 7