Zo kun je automatische updates uitschakelen in Windows 10

08-11-2016 13:35

Automatische updates zijn handig en zorgen ervoor dat Windows altijd up-to-date is waardoor je computer beter beschermd is tegen de meest recente virussen, malware en lekken. Windows 10 maakt het niet langer mogelijk om die automatische updates uit te schakelen. Hier laten we een truc zien waarmee je dit zelf kunt doen.

Automatische updates zijn handig, maar soms sluipt er een foutje in een nieuwe update, waardoor je computer of Windows Update vast kan komen te zitten. Daarom kijken sommige mensen liever even de kat uit de boom voordat ze een recente update installeren.

In oudere versies van Windows kon je automatische updates volledig uitschakelen, waardoor je zelf volledige controle had over het updaten van je besturingssysteem. Hier zitten natuurlijk risico's aan vast, en daarom heeft Microsoft besloten om vanafWindows 10 mensen niet langer de mogelijkheid te bieden om het besturingssysteem niet te updaten. Er zijn echter een aantal omwegen, zodat je automatische updates toch kunt uitschakelen.

Groepsbeleidsobjecteditor gebruiken

Gebruik je Windows 10 Professional, Enterprise of Education? Dan kun je de lokalegroepsbeleidsobjecteditor gebruiken om automatische updates uit te schakelen.

Ga naar het zoekveld naast de startknop, typ de tekst gpedit.msc en klik op het zoekresultaat. Er wordt dan een nieuw venster geopend met de naam Groepsbeleidsobjecteditor.

Navigeer in het linker paneel naar Computerconfiguratie > Beheersjalonen > Windows-onderdelen > Windows Update. Dubbelklik in het rechter paneel op Automatische updates configureren. Er verschijnt een nieuw venster. Klik aan de linkerkant opIngeschakeld en kies onder Opties de instelling die het beste bij jouw wensen past.

Doe alsof je internetverbinding een datalimiet heeft    

Je kunt in Windows 10 ook doen alsof je internetverbinding een datalimiet heeft. Maar pas op: Dit werkt alleen wanneer je computer een wifi-verbinding heeft. Voor een ethernetverbinding werkt het niet.

Ga naar Instellingen > Netwerk en internet en open het tabblad Wi-Fi. KiesGeavanceerde opties en zet de schakelaar bij Instellen als verbinding met datalimiet opAan. Windows 10 denkt nu dat je internetverbinding een datalimiet heeft, en zal daarom geen automatische updates downloaden. Je moet wel deze instelling kiezen voor elk wifi-netwerk waarmee je verbinding maakt.