Zo vind je de beste laptop voor je studie
U kunt hier schrijven...De scholen zijn alweer enkele weken bezig, en uiteraard heb je daar als student een degelijke laptop voor nodig. Of je nu voor het eerst een laptop aanschaft of je oude laptop vervangt, deze handleiding zal je helpen om de leuke hebbedingetjes te onderscheiden van essentiële behoeften.
Dit heb je nodig
1. Laptop met lange batterijduur
Hoe goed je je lesschema ook plant, er zullen altijd van die dagen zijn waarop je van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat op school zit - en je laptop constant gebruikt. Modellen met Intel's vierde generatie Core-processor (Haswell genaamd) kosten iets meer, maar ze zijn enorm energiezuinig. Je kunt deze processoren herkennen aan hun 4000-serie onderdeelnummer, zoals de Core i3-4010U.
2. Een lichte en dunne laptop
Het rondsjouwen van boeken en andere benodigdheden kan veel van je uithoudingsvermogen vragen. Een laptop die dun (en dus in een volle tas past) en licht is, zorgt voor minder vermoeidheid. Tablets met een volledig toetsenbord en hybride laptops combineren de beste eigenschappen van notebooks en tablets, en het zijn populaire alternatieven voor conventionele laptops.
Je zou prima aan de slag kunnen met een tablet met toetsenbord. Zoals bijvoorbeeld de Surface Pro.
3. Een comfortabel toetsenbord
Of je nu een scriptie aan het schrijven bent, zit te chatten, op de sociale netwerken rondkijkt, of gewoon dingen aan het uitstellen bent door op het web te surfen; je toetsenbord is altijd van groot belang. Het moet groot genoeg zijn om ervoor te zorgen dat je geen kramp krijgt en het moet verlicht zijn zodat je de toetsen in een donkere collegezaal of studentenkamer kunt zien. Uiteraard moet het toetsenbord ook robuust genoeg zijn om het tot de volgende zomervakantie te overleven.
4. Een groot scherm voor multitasking
Niets is lastiger dan multitasking op een klein beeldscherm. Als je een werkstuk aan het maken bent terwijl je naar muziek luistert en ook nog op Facebook zit, kan je scherm flink vol komen te staan. Een scherm van 14 inch of groter biedt een comfortabele werkomgeving en zorgt ervoor dat je van alles tegelijk in de gaten kunt houden.
5. Een garantie- of beschermingsplan
Normaalgesproken zijn 'uitgebreide garanties' een truc van winkeliers om extra geld te verdienen - maar als je een laptop voor school aanschaft, kan zo'n plan best zijn geld waard zijn. Laptops worden onderweg naar school in een tas heen en weer geslingerd, ze worden in een rugzak gepropt, van de ene plek naar de andere verplaatst, en constant gebruikt. Zorg dat je zo'n verzekeringsplan goed leest zodat je weet wat er wel of niet gedekt is.
6. Beveiligingssoftware
Je kunt twee soorten beveiligingssoftware tegenkomen. Programma's zoals Norton AntiVirus en McAfee Internet Security beveiligen je systeem en de informatie die erop staat opgeslagen tegen virussen, malware en andere onplezierige dingen die je tegen kunt komen.
Avast zou je nieuwe laptop prima kunnen beschermen.
Gelukkig zijn enkele van de beste opties - zoals Avast Free Antivirus en Microsoft Security Essentials - gratis. Het tweede type beveiligingssoftware beschermt je computer in het geval van verlies of diefstal. Programma's zoals GadgetTrak, Hidden, en LoJack kunnen je helpen om een verloren laptop terug te vinden.
Installeer beide soorten om ervoor te zorgen dat er geen abrupt einde aan je semester komt.
Dit heb je niet nodig
1. Een quadcore-processor
Rekenkracht is geweldig, en meer is doorgaans beter. Maar de meeste studenten hebben geen enorm krachtige computer nodig. Extra kernen zijn meestal gunstig voor zware taken, zoals het transcoderen van audio- of videobestanden en digitale foto- of videobewerking. Als je gewoon werkstukken schrijft en van internet gebruikmaakt, heb je niet meer dan een dualcore-processor nodig, en het spaart bovendien de batterij.
2. Een aparte grafische-processor
Als je hardcore games wilt spelen, investeer dan in een degelijke desktop of koop een gameconsole als aanvulling op je laptop. Met een zware gaminglaptop, met een energievretende aparte videokaart, haal je echt geen hogere cijfers. Je laptop moet lichtgewicht, energiezuinig en dun zijn.
3. Solid state drive
Deze opslagmedia zijn snel, stil en tegenwoordig ingebouwd in de meest sexy notebooks. Aangezien een solid state drive (SSD) geen bewegende onderdelen heeft, is de kans kleiner dat je data verliest wanneer je je laptop laat vallen. Maar SSD's hebben twee grote nadelen: een lage opslagcapaciteit en een hoog prijskaartje. Waar zelfs goedkope laptops 750 GB of meer aan opslagruimte bieden met mechanische harde schijven, bieden de SSD's in laaggeprijsde notebooks gewoonlijk slechts 128 GB aan opslagruimte.
4. Een laptop met touchscreen
Windows 8 is ontworpen voor aanraakschermen, maar zo'n scherm is voor een student een overbodige luxe. Je kunt alle Windows 8-commando's prima met een toetsenbord en touchpad invoeren, dus er is geen goede reden om extra geld aan een aanraakscherm uit te geven. Focus op belangrijkere onderdelen zoals de processor, het geheugen en opslagcapaciteit.
5. 4G mobiel internet
Het is heel belangrijk om een goede internetverbinding te hebben - op apparaten zoals je telefoon. Veel laptops bieden een mogelijkheid voor mobiele breedbandapparatuur en -diensten, maar daar moet je zeker niet aan beginnen. Studenten kunnen vrijwel overal op en rondom de campus online via gratis wifi-hotspots. Als je toch in een omgeving zonder wifi komt te zitten, kun je altijd nog je telefoon gebruiken om e-mails binnen te halen of bestanden te versturen.